Volledig scherm
Pizzabezorger Twan is er nuchter onder na te zijn overvallen in Bergen op Zoom © Twan

Man lokt pizzabezorger Twan (15) in de val in Bergen op Zoom: 'Ik wil je niet beroven, maar het gaat om het principe’

BERGEN OP ZOOM - Een minderjarige pizzabezorger van New York’s Pizza in Bergen op Zoom is zaterdagavond op een geraffineerde wijze in de val gelokt. Een onbekende man liet bij iemand thuis een pizza bezorgen en sloeg toe toen de 15-jarige koerier het appartementencomplex binnen kwam lopen. ,,Ik heb er gelukkig niets aan overgehouden.”

De 15-jarige Twan werkt sinds een half jaar voor New York Pizza en brengt ieder weekend ‘met veel plezier’ pizza’s rond in Bergen op Zoom. Als hij zaterdagavond aan het begin van zijn dienst aankomt op een afleveradres bij een appartementencomplex, krijgt hij al meteen een naar gevoel.

Een man staat in de deuropening op hem te wachten en maakt volgens Twan een zeer verdachte indruk. ,,Hij vertelde dat de bel kapot was en dat de twee pizza’s voor hem en zijn vriend bedoeld waren”, zegt de tiener, die met toestemming van zijn ouders zijn verhaal mag doen. ,,Voor de zekerheid vroeg ik hem naar de naam en het bedrag die op het bonnetje stonden. Die kon hij niet geven.”

Grimmig

De sfeer wordt vanaf dat moment grimmig. De man verandert van gespreksonderwerp en vraagt of hij vijftig euro bij de koerier kan wisselen. ,,Hij vroeg mij of ik eerst mijn geld aan hem wilde geven, maar daar ging ik niet mee akkoord. Toen haalde hij een kartelmes tevoorschijn. Zo uit het niets”, zegt Twan redelijk nuchter.

De overvaller drukt het wapen tegen zijn buik en begint vervolgens wartaal uit te slaan. ,,Hij vond het gek dat ik hem niet zou vertrouwen. Hij gaf aan dat hij niet van plan was mij te beroven, maar dat dit voor hem een principekwestie was. Ik vond het allemaal maar vreemd. Ik zei tegen hem dat ik het heel stoer van hem vond om een kleine jongen van 15 zo aan te vallen.”

Portemonnee

Het lukt Twan niet om zijn belager op andere gedachten te brengen. Hij blijft met het mes zwaaien en drukt deze vlakbij het hoofd van het slachtoffer. ,,Dat was niet fijn kan ik je vertellen, maar ik weigerde mijn portemonnee aan hem af te geven.” Twan blijft zich dapper verweren en raakt met de overvaller in een worsteling terecht. Met een ruk weet hij de portemonnee uit zijn hand te grissen. De totale buit: nog geen veertig euro.

Nog behoorlijk geschrokken van het gebeuren, gaat Twan naar de woning waar de pizza’s oorspronkelijk naartoe moeten. Hij is op dat moment nog in de veronderstelling dat de bewoners daar op de bestelling aan het wachten zijn. ,,Maar toen ik aanbelde gaf de bewoner aan helemaal van niets te weten. De overvaller heeft dus zijn naam gebruikt en heeft mij vervolgens in de hal staan opwachten.”

Aangifte

Twan stapt vervolgens weer op zijn fiets en seint zijn baas in. Die aarzelt geen moment en waarschuwt de politie. Op het bureau legt Twan een verklaring af en doet hij aangifte van beroving. Zijn belager is nog altijd spoorloos. ,,Maar ik heb gehoord dat de politie een foto heeft van de man om wie het zou gaan. Ze pakken het heel serieus op. Daar zijn ik en mijn ouders heel blij mee.”

De 15-jarige Bergenaar is geschrokken door de overval, maar peinst er niet over om te stoppen bij New York Pizza. ,,Ik kan wel allemaal bang lopen doen, maar daar kom ik geen steek verder mee. Volgende week zit ik gewoon weer op de fiets.”

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom