Volledig scherm
Het instituut voor rationele suikerproductie aan de Van Konijnenburgweg. © Jan Van De Kasteele

'Maak van Suikerinstituut Bergen op Zoom monument'

BERGEN OP ZOOM - Het gebouw van het Instituut voor Rationale Suikerproductie (IRS) aan de Van Konijnenburgweg in Bergen op Zoom moet zo snel mogelijk de status van monument krijgen. 

Dat vindt de fractie van de PvdA uit de Bergse gemeenteraad. ,,Er is al te veel erfgoed verloren gegaan.'' De partij krijgt bijval van de Stichting Industrieel Erfgoed Bergen op Stoom (SIEB) en de Vereniging Binnenstad. ,,Mee eens. Het is een prachtig, monumentaal gebouw'', zegt Marc van der Steen van SIEB.

Het IRS vertrekt in januari uit Bergen op Zoom, heeft het suikerinstituut deze week bekendgemaakt. Gebouw en omliggend terrein staan te koop. Het IRS dat onderzoek doet voor de suikerindustrie vertrekt naar Dinteloord.

Sloop

Quote

Het IRS-gebouw is het behouden meer dan waard

Han Verbeem, PvdA

Tot zijn verbazing ontdekte PvdA-raadslid Han Verbeem dat het markante gebouw geen monument is. En daarmee niet beschermd is tegen sloop. ,,Het IRS-gebouw is het behouden meer dan waard'', vindt hij. En daarom heeft Verbeem aan de gemeente gevraagd zo snel mogelijk een procedure op te starten om het gebouw alsnog de status van gemeentelijk monument te bezorgen. Want dit complex is belangrijk, vindt hij. Ook als schakel tussen De Zeeland en de Kaai.

,,Ook ik was verbaasd dat het geen monument is'', zegt voorzitter Piet Juten van de Vereniging Binnenstad. ,,Ik schaar me volledig achter dePvdA om het tot monument te maken.'' Het gebouw van het IRS hoort bij De Zeeland. Deze suikerfabriek draaide in de jaren twintig op volle toeren. Maar sloot al weer snel de deuren. Het gebouw aan de Van Konijnenburgweg was het suikerhuis, de opslagplaats voor de suiker. Vanaf begin jaren vijftig is het in gebruik bij het IRS. Maar daar komt nu een einde aan.

Parkeren

,,Het pand beschikt nog over een aantal belangrijke originele details'', weet raadslid Verbeem. ,,Het vormt in feite een geheel met De Zeeland'', oordeelt Van der Steen. ,,Het is een ensemble.'' Piet Juten van de Vereniging Binnenstad wil graag weten hoe de constructie van het gebouw is. Of er mogelijk appartementen of kantoren in kunnen. ,,Ik heb de tekeningen bij de gemeente opgevraagd.'' En, zegt hij: ,,Het terrein is een mooie plek om te parkeren.''

De gemeente Bergen op Zoom houdt zich voorlopig op de vlakte over het vertrek van het IRS. 

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom