Maak kennis met miskende markies Jan IV van Bergen op Zoom: ‘we kijken achter zijn voordeur’
BERGEN OP ZOOM - Hij staat amper in de geschiedenisboekjes, de Bergse markies Jan IV (1528-1567) die ooit op gelijke voet stond met Willem van Oranje. Een omvangrijk boek (528 pagina's) over deze miskende edele zet dat voorgoed recht.
Jan van de KasteeleBron:BN DeStem
Zaterdag vond in de Hofzaal van Het Markiezenhof, ooit het huis van deze Jan IV, de presentatie plaats. Elf auteurs van naam en faam werkten er de voorbije jaren aan. Onder wie wijlen de befaamde historicus Willem van Ham. In Jan IV van Bergen, leven en nalatenschap van een onfortuinlijk markies de laatste bijdrage van Van Ham aan de Bergse geschiedschrijving. Het boek is speciaal aan hem opgedragen.
Dertigers
Maar de aanjagers van dit omvangrijke project zijn twee dertigers: Joey Spijkers (32), historicus, en Bart van Eekelen (31), kunsthistoricus. Ze zijn samenstellers en eindredacteuren. En leveren ook nog als auteur een bijdrage.
Geïnspireerd door Van Ham, door stadshistoricus Yolande Kortlever en vooral ook door historicus Nic Grosfeld, die decennia onderzoek deed naar leven en dood van de markies.
Jammerlijke dood
De pech voor Jan IV was dat hij gewoon stierf
Joey Spijkers en Bart van Eekelen
Van Eekelen en Spijkers zetten er hun tanden vol in. Minutieus werkend. En overleggend. Urenlang. ,,Alleen al dit jaar 87 telefoontjes, in totaal 78 uur. Na twee uur valt de verbinding weg ontdekten we.”
Maar dit gaat om Jan IV die een jammerlijke dood stierf, ver van huis. In Spanje. Waar hij een goed woordje wilde doen voor de Nederlanden. Steeds meer Nederlanders werden protestant. Filips II pikte dat niet en liet hen vervolgen.
Maagkanker
Jan IV maakte die trip op verzoek van de hoge adel omdat hij de Spaanse vorst goed kende. Hij moest Filips II van Spanje op andere gedachten over de protestanten brengen. Maar die moest niks van deze bemiddelingspoging hebben.
Jan liet uiteindelijk het leven. Niet doordat hij werd vermoord in opdracht van Filips II, een verhaal dat eeuwenlang rondzong. In het boek vertelt Grosfeld op basis van zijn onderzoek dat hij overleed aan de gevolgen van maagkanker.
Vermoord
Hij werd niet vermoord maar overleed aan maagkanker
,,We wilden elke auteur laten inzoomen op een bepaald aspect van Jan's leven”, vertellen Spijkers en Van Eekelen. Zijn enorme rijkdom komt voorbij, de portretten, zijn leefwijze, zijn huizen en hun inrichting. ,,We kijken achter zijn voordeur. En we onderbouwen hoe belangrijk hij was.”
De Bergse heer stond op gelijke voet met Willem van Oranje. Was met hem bevriend. ,,Over Willem zijn vele boekenkasten volgeschreven. De pech voor Jan IV was dat hij gewoon stierf.” En niet door de Spanjaarden werd vermoord zoals veel andere edelen. Anders was hij een held geweest, nu werd hij vooral vergeten.
Leden van de Geschiedkundige Kring van Bergen op Zoom krijgen het boek als geschenk, losse exemplaren zijn te koop bij boekhandel Quist. En te bestellen bij uitgever Verloren.nl
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.