Volledig scherm
De A4 Zuid bij Steenbergen in de richting van Rotterdam. Er rijdt steeds meer verkeer over deze relatief nieuwe snelweg. Natuurorganisaties zijn bezorgd over de fijnstof en over de aanleg van extra bedrijventerreinen tussen Rotterdam en Antwerpen. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

'Maak geen industriële Randstad van Brabantse Wal'

BERGEN OP ZOOM - Voorkom dat West-Brabant een industriële Randstad wordt en neem maatregelen om de groene long tussen Antwerpen en Rotterdam te beschermen. Die waarschuwing is afkomstig van tien natuurorganisaties uit Brabantse Wal-gemeenten Bergen op Zoom, Woensdrecht en Steenbergen. 

Benegora, IVN de Groene Zoom, Vogelwerkgroep Bergen op Zoom, Stichting Behoud Halsters Laag en Buitengebied Wouw, Brabants Landschap, Natuurmonumenten, Stichting Viridis, Stichting Sirene, Stiching Brabantse Wal en Namiro hebben alle politieke partijen in de Brabantse Wal-gemeenten een lijst met 23 aanbevelingen gestuurd om de bedreigingen van het groene landschap tegen te gaan. 

,,We hopen dat de politiek onze aanbevelingen voor een groen gemeentebeleid in haar verkiezingsprogramma's opneemt. We willen graag met ze in gesprek", aldus de natuurclubs.  Zij stellen dat de meeste inwoners er niet op zitten te wachten om in een industriële Randstad te willen wonen en dat ze hechten aan het landschap en huidige kleinstedelijke en dorpse karakter. 

Tien opvallende aanbevelingen van de natuurclubs op een rij: 

1. Ga verdere verdroging van de Brabantse Wal tegen door aanleg van  onder meer waterbergingen en waterdoorlatende bestrating. 

2. Verhinder bouw en uitbreiding van de intensieve veehouderij en mestverwerkingsinstallaties. Voorkom daarnaast een verplaatsing van veehouderij naar West-Brabant nu het elders in Brabant wordt beperkt.

3. Geen nieuwe bebouwing, bedrijfsterreinen en woonwijken in het buitengebied. Benut bestaande bedrijfsterreinen veel beter. 

4. Zorg voor bescherming en herstel van natuur- en cultuurlandschap zoals zandpaden en landgoederen. 

5. Zorg voor meer en goede fietspaden en stallingsmogelijkheden. Zorg samen met andere Walgemeenten voor hoogwaardige fietsverbindingen.

6. Meer beplanting langs wegen ter verfraaiing, voor de afvang van fijnstof en als CO2-opslag. 

7. Faciliteer en promoot een vlotte transitie naar elektrisch vervoer (bijvoorbeeld laadpalen).

8.Stimuleer extra isolatiemaatregelen en zonne-energie op huizen en vooral op kantoren. 

9. Onder voorwaarden toestaan van productieverhoging windenergie. Dat kan door uitbreiden en opschalen. Vanwege draagvlak en ter voorkoming van lichtoverlast mogen de windmolens niet hoger worden dan 150 meter. 

10. Betrek de tien natuurorganisaties als lokale experts vaker en vroegtijdig bij ecologische beslissingen. 

Volledig scherm
Hollandse lucht boven de Brabantse Wal. Tien West-Brabantse natuurclubs pleiten voor het behoud van deze groene long. © GRATIS
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Wie wint de Bruidsfoto Award 2019? Dit zijn de 4 West-Brabantse genomineerden
    PREMIUM

    Wie wint de Bruidsfoto Award 2019? Dit zijn de 4 West-Brabantse genomineer­den

    OOSTERHOUT/ZUNDERT/NOORDHOEK/KLUNDERT - Bruidsreportages altijd van hetzelfde laken een pak? In elk geval niet bij de vier West-Brabantse fotografen die genomineerd zijn voor de Bruidsfoto Award 2019. Dat zijn Arjan van der Plaat (The Wedding Story) uit Noordhoek, Malou Evers uit Zundert, Moniek van Gils uit Klundert en Eva Schweizer (Vintage Fotografie) uit Oosterhout. Bij elke trouwpartij proberen zij dat ene speciale moment te vangen. Aan de hand van zes trefwoorden vertellen zij hoe zij hun werk beleven.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom