Volledig scherm
Luchtmachtpredikant Freek Schipper. © Tonny Presser/Pix4Profs

Luchtmachtpredikant vliegbasis: 'Islam betekent niet: Vrede'

BERGEN OP ZOOM - ‘Nuance en eerlijkheid. Dat zijn volgens luchtmachtpredikant Freek Schipper uit Bergen op Zoom de belangrijkste zaken die hij over het voetlicht wil brengen met zijn lezing IS en Islam. ,,Het beeld over de islam is de laatste tijd niet bepaald positiever geworden. Mijn lezing is een poging om dat een klein beetje bij te stellen.”

De in Haarlem geboren en in Alphen aan de Rijn opgegroeide predikant schuwt het innemen van prikkelende stellingen niet. ,,IS-aanhangers zeggen dat hun islam de ware is. Gematigde moslims stellen dat de naam islam vrede betekent. Beide stellingen zijn niet waar. Islam is een religie waarbij geloof heel belangrijk wordt gevonden op allerlei gebied. Iedere groep moslims legt dat op zijn eigen manier uit. Reden dat er zoveel stromingen zijn, net als overigens in de christelijke wereld.”

Volgens Schipper, die na zijn studie theologie in Kampen van 1987 tot 2013 dominee was in achtereenvolgens Montfoort, Goor en Epe, vertalen moslims die islam als vrede betitelen het woord niet juist. ,,Laat ik voorop stellen, het is echt heel goed bedoeld. Maar feitelijk klopt het niet. Het komt van het woord overgave en betekent letterlijk overgeven. Dus ondanks alle goede bedoelingen, die alleen maar te prijzen zijn, is het te gemakkelijk. Het kan ook te makkelijk onderuit gehaald worden. Dus wees eerlijk.”

Critici van de islam stellen dat in de koran veel passages voorkomen waarin opgeroepen wordt tot geweld. Maar ook de bijbel is daar niet vies van. Zo is ‘oog om oog, tand om tand’ daaruit een letterlijke passage. ,,Dat klopt. Beide boeken bevatten veel geweld. Maar er is wel een belangrijk verschil. In de bijbel zie je een ontwikkeling van geweld naar liefde, terwijl de koran deze ontwikkeling mist. Ja, globaal is dat van het oude naar het nieuwe testament. Jezus zegt; vergeld geen kwaad met kwaad. Terwijl Mohammed juist steeds meer van de rol van prediker naar strijder ging.”

Schipper, sinds 2013 als luchtmachtpredikant verbonden aan vliegbasis Woensdrecht, maakt zich zorgen over de toenemende onrust in de samenleving. Die wordt gevoed door aanslagen en ophitsing. Hij roept op tot interreligieuze dialoog. ,,Ga met elkaar in gesprek. Want dan heb je ook een gezicht bij een moslim. Dat verbetert de verdraagzaamheid. Ik merk dat ook bij de luchtmacht waar ik mensen spreek met allerlei verschillende religieuze achtergronden. Praat met elkaar.”

De lezing IS en Islam door luchtmachtpredikant Freek Schipper wordt 17 januari gehouden in de grote zaal van de Ontmoetingskerk aan Bolwerk-Zuid 134 in Bergen op Zoom. De bijeenkomst begint om 19.30 uur en is gratis bij te wonen.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom