Volledig scherm
Vaak kloppen mensen aan bij gemeente, politie of zelfs de Rijdende Rechter als een burenruzie al uit de hand is gelopen. Om dit te voorkomen zoekt de gemeente Woensdrecht vrijwillige buurtbemiddelaars. © Rijdende Rechter

Los jij ook burenruzies op als vrijwillige bemiddelaar in Woensdrecht?

POLLHOOGERHEIDE - Vrijwilligers die willen helpen bij buurtbemiddeling in de gemeente Woensdrecht kunnen zich vanaf nu melden bij WijZijn Traversegroep. Ze krijgen een cursus en hun onkosten worden vergoed.

Burgemeester Steven Adriaansen lanceerde het idee voor een buurtbemiddelingsteam op de gemeentelijke veiligheidsdag. Per 1 januari moeten vrijwilligers, getraind en gesteund door professionals, als onpartijdige bemiddelaars optreden als buren ergernis ervaren over geluidshinder, erfafscheidingen of overlast door kinderen.

poll

Woensdrecht wil burenruzies oplossen met vrijwillige bemiddelaars. Goed idee?

Woensdrecht wil burenruzies oplossen met vrijwillige bemiddelaars. Goed idee?

 • Ja, ik ga me onmiddellijk aanmelden (10%)
 • Nee, zulke conflicten moet je aan professionals overlaten (50%)
 • Ja, maar het is helaas niks voor mij (14%)
 • Nee, ik ben de Rijdende Rechter niet (26%)
160 stemmen

Oplossen

Quote

Steeds meer mensen melden zich bij gemeente of politie met sociale conflicten. Het is tijd voor een buurtbemid­de­lings­team

Burgemeester Steven Adriaansen van Woensdrecht

Naast de gemeente, politie of woningcorporaties moet dat team burenruzies helpen oplossen voor ze uit de hand lopen. ,,In Roosendaal, Steenbergen en Tholen loopt dat goed", weet Adriaansen. ,,Omdat steeds meer inwoners zich bij ons melden met sociale conflicten, wordt het tijd voor zo'n team.”

Daar zijn getrainde vrijwilligers bij nodig die in gesprek gaan met beide buren om een gezamenlijke oplossing te vinden. Voor Woensdrecht zijn er al twee vrijwilligers, maar is er nog behoefte aan 12 à 15 gemotiveerde mensen. Zij krijgen een driedaagse opleiding en ondersteuning door persoonlijke coaching en bijscholing. 

Cursus en vergoeding

Een achtergrond als mediator is niet nodig, ervaring met communicatie is wel handig. Reis- en telefoonkosten worden vergoed door WijZijn Traversegroep, de cursus staat gepland voor 24 en 25 januari en 1 februari.

Vrijwilligers kunnen terugvallen op professioneel coördinator Pascal Vos. Kandidaten kunnen zich melden via buurtbemiddelingwoensdrecht@wijzijntraversegroep.nl of 06-36124933.

 1. Canadees schoolkoor bezoekt Bergen op Zoom
  video

  Canadees schoolkoor bezoekt Bergen op Zoom

  BERGEN OP ZOOM - Wat ging er door het hoofd van de Canadese militairen die in de Tweede Wereldoorlog naar Europa kwamen om te vechten? ,,Waarom besloten ze om te gaan vechten? Wat waren hun verwachtingen voor de toekomst?” Dat schoot Mark de Robertis als eerste binnen toen hij de Canadese begraafplaats in Bergen op Zoom zag. De Canadese tiener was een van de tachtig mensen die woensdag het ereveld bezochten. Een koor, samen met hun ouders, afkomstig van jongensschool Crescent School in Toronto.
 2. ‘Bergse raad gepasseerd in financiële afwikkeling afbouw Eventum’

  ‘Bergse raad gepasseerd in financiële afwikke­ling afbouw Eventum’

  BERGEN OP ZOOM - Als college van B & W zelfstandig 1,1 miljoen euro extra uittrekken voor de afbouw van Eventum, zonder de raad om krediet te vragen, kan absoluut niet door de beugel. Dat vinden D66, Lijst Linssen, SP, PvdA en Samen 0164. Een ingediende motie van treurnis tegen het college haalde het deze week niet tijdens de begrotingsvergadering. Wel komt er een debat over hoe in de toekomst gehandeld moet worden in soortgelijke situaties.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom