'Lopen we er straks allemaal gelijkgetrokken bij?'

interviewPukkels, wratten, moedervlekken, ouderdomsvlekken, spataderen, scheve tanden. De Bergse fotografe Annemarieke van Peppen fotografeert de onaangetaste mens.

Volledig scherm
Annemarieke van Peppen voor de foto's die ze maakte op BredaPhoto. © Pix4Profs/Ron Magielse

De onaangetaste mens vastleggen, nu het nog kan. Daar is ze deze weken in Breda mee bezig. (Un)customized heet het project. De link met haar installatie Beweeg Me ligt voor de hand. Ook met die foto's zoekt ze het kwetsbare in de mens. Het moment waarop iemand zijn ware zelf laat zien, ver voorbij het ideaalbeeld van social media en selfies. Of zoals ze het zelf zegt: ,,We zien onszelf steeds meer als een merk en zijn voortdurend bezig met wat anderen van ons vinden."

Daar is Van Peppen dus bezorgd over. Niet dat ze waardeoordelen uitspreekt. Wel is ze nieuwsgierig, naar waar ijdelheid ophoudt en obsessief bezig zijn met het eigen uiterlijk begint. ,,We zijn ons allemaal zo bewust van onszelf. Iedereen waant zich tegenwoordig voor de camera een model en neemt de daarbij behorende houdingen aan."

  1. Een handgranaat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’
    PREMIUM
    Mijn bevrijding

    Een handgra­naat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’

    BREDA/TETERINGEN - ,,Kijk”, zegt Jeanne Bastiaanssen-Van Bragt (82) uit Breda. Ze opent een klein hartvormig medaillon. Er verschijnen twee portretjes in zwart-wit. ,,Dit zijn mijn broertjes”, zegt ze. ,,Ad van 9 en Henk van 4.” Ouder zijn ze nooit geworden. Op 2 september 1944 kwam in Teteringen aan hun nog jonge leven abrupt een eind.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom