Live: Julien C. al 9 keer op begeleid verlof geweest

liveHOOGERHEIDE - De rechtbank in Breda buigt zich vandaag over de vraag of de nu 32-jarige Julien C. langer in een tbs-kliniek moet verblijven. De moordenaar van de destijds 8-jarige Jesse Dingemans uit Hoogerheide hoort over twee weken of hij vrij komt of niet.

Het advies van de Van Mesdagkliniek in Groningen is om de tbs met twee jaar te verlengen.

Klaslokaal

De daad van Julien C., op 1 december 2006, schokte het hele land. C., stiefbroer van een klasgenoot van Jesse op basisschool Klim-Op in Hoogerheide, drong die vrijdagochtend het klaslokaal binnen en stak het jongetje in zijn hals.

Jesse was een willekeurig slachtoffer, zo lijkt het. Een motief voor zijn afschuwelijke daad heeft C. nooit gegeven. Sterker: hij ontkende de moord.

De rechter gaf Julien C. twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging voor zijn daad. Hoewel C. niet had meegewerkt aan persoonlijkheidsonderzoeken, vonden rechters van zowel de rechtbank in Breda (2007), het gerechtshof in Arnhem (2011) als de Hoge Raad (2012) dat er voldoende aanwijzingen waren voor een persoonlijkheidsstoornis.

Gelijk

Ook het Europese Hof voor de Rechten van de Mens gaf de Nederlandse rechters twee jaar geleden uiteindelijk gelijk, toen Julien C. stelde dat hij onterecht tbs had gekregen.

Vanwege de lange duur van het proces werd uiteindelijk alleen de celstraf teruggebracht naar elf jaar en zeven maanden. Het Openbaar Ministerie had telkens twintig jaar cel en tbs geëist. Na tweederde, bijna acht jaar, van de straf, mocht C. de gevangenis verlaten. Daarna is hij opgenomen in de Van Mesdagkliniek. Daar wordt hij behandeld aan zijn persoonlijkheidsstoornis. Als hij al meewerkt, want dat deed hij tijdens het strafproces niet.

Concluderen

In principe kan tbs een leven lang duren. Zolang artsen concluderen dat C. nog steeds lijdt aan een stoornis en een gevaar vormt voor de samenleving, zal hij de kliniek niet mogen verlaten.

Het uiteindelijke oordeel daarover moet door een rechter worden gegeven. Dat gebeurt op z'n minst elke twee jaar. Een rechter kan, in het geval dat er uitzicht is op verbetering van de situatie, ook beslissen de tbs met één jaar te verlengen. 

Dan buigt de rechter zich een jaar later opnieuw over het dossier. De rechter zal daarbij vooral varen op het oordeel van de artsen.

Patiënt

Het Openbaar Ministerie is het orgaan dat zorgt dat de patiënt weer voor de rechter komt. Vanmiddag bepleit officier van justitie Kristel Simpelaar de zaak namens het Openbaar Ministerie. Haar collega-officier Paul Emmen eiste destijds twintig jaar cel en tbs met dwangverpleging.

Of Simpelaar vanmiddag verlenging van de tbs gaat eisen, wil het Openbaar Ministerie desgevraagd nog niet vertellen. De kans daarop is echter groot, zeker gezien het advies van de Van Mesdagkliniek.

Media

De advocaat van Julien C. is Desiree de Jonge. Zij vertelde dat C. zelf aanwezig zal zijn in de rechtbank in Breda. ,,Ik heb met cliënt afgesproken verder geen inhoudelijke dingen over de zaak met media te bespreken.''

De raadsvrouw mag daarom ook niet vertellen hoe het nu gaat met C. en of hij meewerkt met de behandeling. ,,Maar dat wordt tijdens de zitting wel besproken.''

Volg de zaak live aan de hand van de tweets van onze rechtbankverslaggever

Volledig scherm
Julien C. zal volgens zijn advocate vandaag zelf bij de behandeling van zijn zaak aanwezig zijn. © eric elich

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom