Volledig scherm
Hoofdingang Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom © Chris van Klinken / Pix4Profs

Lijst Linssen: motie voor behoud zorgbestemming Bravis-terrein in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Het Bergse college van B en W moet ‘alle mogelijke middelen aanwenden‘ om de zorgbestemming van het huidige ziekenhuisterrein van Bravis in Bergen op Zoom te handhaven.

Dat is de inzet van een motie die oppositiepartij Lijst Linssen komende donderdag indient tijdens de behandeling in de gemeenteraad van beleidsplannen tot 2023.

Fractieleider Ton Linssen zei onlangs in BN DeStem dat private zorgpartijen interesse hebben in overname van het in 2025 vrijkomende ziekenhuiscomplex van Bravis in Bergen op Zoom. Om die mogelijkheid niet te frustreren, is het essentieel dat het terrein een zorgfunctie behoudt en niet, zoals Bravis wil, een bestemming voor huizenbouw krijgt.

Nederlands voorportaal in Bergen op Zoom

Ook wethouder Patrick van der Velden zit op die lijn. Hij vindt dat Bergen op Zoom gerechtigd is om zoveel mogelijk zorgfuncties voor de stad overeind te houden dan wel nieuwe functies binnen te halen. Vooral private partijen uit België zouden belangstelling hebben voor een eventueel Nederlands voorportaal in Bergen op Zoom.

In april maakte de raad van bestuur van Bravis bekend dat het nieuwe ziekenhuis in Roosendaal -langs de A58 ter hoogte van Bulkenaar- wordt gebouwd. Bergen op Zoom behoudt wel een poliklinische voorziening. De beslissing kwam hard aan in Bergen op Zoom. Naar verluidt liggen Bravis en de gemeente Bergen op Zoom inmiddels op ramkoers. Bravis zou gedreigd hebben om het huidige ziekenhuispand af te breken als de gemeente weigert om mee te werken aan wijziging van het bestemmingsplan.

Volledig scherm
Ton Linssen: niet meewerken aan bestemmingsplanwijziging voor terrein Bravis ziekenhuis. © EDMUND MESSERSCHMIDT

Niet zwichten voor de druk

Ton Linssen vindt dat Bergen op Zoom niet moet zwichten voor die druk. Hij zegt het college van B en W in contact te hebben gebracht met marktpartijen waarmee hij jaren geleden als wethouder al in gesprek was.

De actiegroep Red Bravis Bergen start overigens in samenwerking met de SP in Bergen op Zoom een enquête onder het zorgpersoneel van Bravis ziekenhuis. Volgens SP-voorzitter Anja Goossens zijn er signalen dat ook medewerkers van het ziekenhuis ‘stevig balen’ van het nieuwbouwbesluit. De resultaten van de enquête komen na de zomer naar buiten tijdens een manifestatie voor behoud van een volwaardig ziekenhuis in Bergen op Zoom. 

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom