Volledig scherm
© Chris van Klinken

Liegen zijn slachtoffers of is Klaas Otto een boef?

BERGEN OP ZOOM - Klaas Otto is een grote prooi voor justitie. Donderdag staat hij voor de rechter. De vraag is welke bewijzen er tegen hem zijn.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Breda ziet een samenhang tussen zeker twee verdenkingen. Beide zouden voortvloeien uit een vete tussen Otto en een voormalige vriend: J.J. uit Halsteren, met wie hij bij Satudarah zat. J. zou onder meer geld uit de clubkas hebben gestolen, zo gaat het verhaal in het milieu.

Hij zou hebben gepraat met de politie en de wijk naar Spanje hebben genomen.

Het OM in Breda verdenkt Klaas Otto van de volgende misdrijven:

1) Aanslag met een handgranaat onder een auto aan de Kastanjelaan in Halsteren, 3 maart 2012. Geen gewonden, alleen schade.

2) Brandstichting woning van J.J. aan de Julianastraat in Halsteren, 10 maart 2012. Geen slachtoffers, wel brandschade. Het OM gaat ervan uit dat Otto de opdracht heeft gegeven. Eén verdachte wiens DNA op een aansteker is gevonden, is veroordeeld tot een celstraf. Hij noemde aanvankelijk Otto als een van de opdrachtgevers, maar trok die verklaring later in. Een tweede, ontkennende verdachte uit Ossendrecht moet nog voor de rechter verschijnen.

3) Gijzeling en afpersing D. van der G. Otto en zijn rechterhand Janus de V. - die mede-verdachte is in deze zaak - zouden het slachtoffer ervan verdenken dat hij hun gezamenlijke kennis J.J. heeft helpen vluchten. Van der G. zou in hun ogen moeten opdraaien voor het geld dat de twee nog van J. tegoed hebben. Het slachtoffer heeft de politie verteld dat hij in de woonwagen van De V. is gegijzeld, dat hij moest knielen en klappen kreeg met een honkbalknuppel. De verdachten legden zijn hand op een plank om een vinger af te snijden, wat niet gebeurde. Ze toonden foto’s van zijn kinderen en dreigden hun oren af te snijden, aldus J., die stiekem gesprekken met Otto zou hebben opgenomen. De man moest duizenden euro’s per maand gaan betalen en zou leden van No Surrender in zijn bedrijf krijgen om alles te controleren. Otto zou hebben geroepen: „Iedereen die van mij steelt, maak ik dood.”

4) Afpersing autohandelaar Joop M. uit Poppel (B.). Joop M. is de man die Klaas Otto in 2015 in zijn nek schoot toen de Bergenaar ’s avonds bij hem thuis aanbelde in Poppel. De Belg vertelde de politie later dat hij doodsbang was, dat Otto hem had afgeperst na een mislukte aankoop van een oldtimer van 6o mille. M. verklaarde dat hij in de woonwagen van Otto is gestompt, getrapt en met een stok is geslagen. Ook werd een schaar op zijn oor gezet. Hij zou zijn opgesloten in een schuurtje. Otto zou hebben gedreigd zijn vrouw kaal te scheren en haar te laten misbruiken door vijf leden van No Surrender. Zijn familie zou geen leven meer hebben als hij niet over de brug kwam.

5) Witwassen van in totaal 1,4 miljoen euro sinds 2006. Het gaat volgens het Openbaar Ministerie onder meer om de verkoop van dure auto’s en leningen die Otto zou hebben verstrekt aan personen en bedrijven, onder wie de inmiddels failliete Mercedesdealer John van Dijk en diens dochters in Vlaardingen. Dat bedrijf heeft trouwens altijd in de belangstelling van de politie gestaan door de vele criminele klanten.

Lees meer in BN DeStem of via Blendle

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom