Volledig scherm
De cockpit van de PC-7 trekt veel belangstelling. © Annelies Vlaanderen

Lesvliegtuig PC-7 kan weer 12 jaar mee

HOOGERHEIDE - Majoor Harm Cazemier mag zich de eerste Nederlandse piloot noemen die in een volledig gemoderniseerd PC-7 toestel van de Elementaire Militaire  Vlieger Opleiding (EMVO) van vliegbasis Woensdrecht heeft gevlogen. De kist, die in Zwitserland een upgrade heeft gekregen, is woensdagmiddag door hem en een collega veilig naar thuishonk Hoogerheide gebracht. 

De terugkomst is een belevenis voor het 131ste squadron. Petits fours met een afbeelding van de PC-7 erop worden uitgedeeld aan het team van monteurs, vlieginstructeurs  en studenten die allemaal meteen na de landing een kijkje willen nemen in de vernieuwde cockpit. 

Volledig scherm
De voorste cockpit. Beeldschermen zijn in de plaats gekomen van metertjes. © Annelies Vlaanderen

Belangrijkste wijziging: metertjes en schakelaars hebben plaats gemaakt voor digitale beeldschermen waarop de vitale vliegtuig- en motorfuncties staan. ,,Een stuk nauwkeuriger", oordeelt Cazemier enthousiast. ,,Zo hebben wij instructeurs nu precies hetzelfde beeld als onze studenten."

Omschakeling
De PC-7 is het laatste vliegtoestel van de Koninklijke Luchtmacht dat overgaat van analoog naar digitaal. 

De omschakeling kon niet langer worden uitgesteld, legt majoor Jeroen Kloosterman uit. 

,,Bepaalde instrumenten kunnen niet meer vervangen kunnen worden, omdat alles tegenwoordig digitaal is."  

Bezuinigingen op Defensie hielden de modernisering op een vroeger tijdstip tegen. 

Prestatie

Volledig scherm
Majoor Harm Cazemier (links, op de rug) is tevreden over de vernieuwde cockpit. ,,Hij is een stuk nauwkeuriger." © Annelies Vlaanderen

De ingreep heeft tot gevolg dat de levensduur van de PC-7's met twaalf jaar wordt verlengd, van 28 naar 40 jaar. ,,Een geweldige prestatie voor een vliegtuig."

De Pilatus PC-7 Turbo Trainer is een propeller aangedreven lesvliegtuig met een tandemcockpit: één voor de instructeur en één voor de student. Hij wordt gebruikt voor toekomstige helikopter- én vastvleugelpiloten.

De Nederlandse Luchtmacht heeft er 28 jaar geleden dertien gekocht die alle op de vliegbasis Woensdrecht staan. 

De verwachting is dat eind 2018 alle  PC-7 lesvliegtuigen van EMVO de upgrade hebben gekregen. 

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom