Volledig scherm
Fietscrossers snellen door het bos. © erik de jonge

Lekker (c)rossen door de bossen: boswachter is ongerust

BoswachterscolumnWandel- en fietstochten, mudruns, spooktochten en droppings. Iedereen heeft zo zijn eigen manier om van de natuur te genieten.

Wat is er nu heerlijker dan lekker ontspannen in de frisse buitenlucht. De één doet dat het liefst te paard, een volgende op de fiets, een ander hard of juist zachtjes lopend, al dan niet met ski-stokken. En dan zijn er nog vogelaars, natuurfotografen, hondenuitlaters, geocachers, metaalzoekers, vissers, jagers en verzamelaars, enzovoort. Iedereen heeft zijn eigen manier om te genieten van de natuur.

Bos op stelten

Ik vind het best, zolang het niet ten koste gaat van die natuur. En daar wringt de schoen. Afgelopen maanden kreeg ik aanvragen voor MTB-toertochten, wandelevenementen, spooktochten, een nightride, mudrun, obstaclerun, trailrun, droppings, 4x4 en off-the-roadritten, hondenwedstrijd, festival, paardenritten en wat al niet meer. Zelfs ik schrik ervan als het zo op een rijtje staat. Je wil mensen de kans geven hun hobby uit te oefenen, maar dat gaat weleens mis. Een fietsclub die zich onlangs niet aan de vergunde route hield, veroorzaakte een uitbraak van paarden met een dood paard tot gevolg. Een organisatie doorkruiste zonder toestemming bosvakken en een andere club maaide bloeiende vlinderweides af. Studenten zetten met hun nachtelijke spooktocht het bos op stelten.

Exemplarisch

Kortom, de impact van allerlei evenementen op de natuur is niet te onderschatten. Misschien is het exemplarisch voor hoe we als mensheid met onze leefomgeving om gaan. Het stemloze natuurschoon delft dikwijls het onderspit door ons gebruik en genot. Recente cijfers van een achteruit hollende biodiversiteit zijn een direct gevolg van onze omgang met natuur en klimaat. 

Tijd voor ons allemaal om aan de knoppen te draaien. En ondertussen moeten wij natuurbeschermers doen waar we voor zijn. De natuur is geen fraai decor maar een uiterst kwetsbaar leefgebied, van levensbelang voor tal van soorten. Waaronder u en ik.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom