Volledig scherm
Leerlingen van 't Rijks zijn volop in de weer om de muren in de grauwe fietskelder te voorzien van een vrolijke kleur.

Leerlingen van 't Rijks in Bergen op Zoom knappen fietsenstalling op

BERGEN OP ZOOM - Muziek galmde door een holle ruimte waar een aantal meisjes bezig was om met verfblikken, verfbakjes verfrollers en kwasten kille betonnen muren van een verflaag te voorzien. Het waren leerlingen van de Vooropleiding Beeldende Kunst van 't Rijks die hun kunsten aanbrachten op de muren van de fietsenstalling in de kelder van Het Stadskantoor aan de Jacob Obrechtlaan in Bergen op Zoom.

Geld
Dat was hard nodig, want sinds de bouw van het stadskantoor in 1996 was aan de kille betonnen kelder nooit iets gedaan. Dat de kinderen met de klus bezig waren had allemaal te maken met geld. ,,Wij hebben geen geld om het op te knappen, daarom hebben we contact gezocht met collega's van het CKB die Scholengemeenschap 't Rijks en kunstenaar Onno Poiesz er bij betrokken hebben", zei Sabine van Rooijen facilitair coördinator bij de gemeente Bergen op Zoom.

,,Dit is de tweede vrijdagmiddag dat de kinderen hier aan de slag zijn." Poiesz die ook volop mee schilderde vertelde dat er nog een derde werkdag komt. De kunstenaar die in Rotterdam woont geeft al tien jaar bij 't Rijks workshops. Poiesz de acht meisjes die hier aan de slag zijn vormen de talentenklas beeldend. Ze kunnen later eventueel doorstromen naar de kunstopleiding. Dit is de eerste keer dat leerlingen van 't Rijks een opdracht daadwerkelijk in de praktijk kunnen uitvoeren."

Nederland fietsland
Er was serieus door de leerlingen nagedacht over het ontwerp. Alle kinderen hadden er aan mee gedaan en uiteindelijk werd er gekozen voor het ontwerp dat gemaakt was door de 16-jarige Laura Blommers uit Steenbergen. Blommers: ,,Mijn idee was Nederland fietsland. Ik fiets al die jaren dat ik op 't Rijks zit naar school. Dus in alle jaargetijden. Het is leuk dat ze voor mijn schets hebben gekozen. Ik heb alles eerder voor een krant een cartoon gemaakt"

De naam van het ontwerp van de fietsenstalling werd gewijzigd in 'jaargetijden'. Er worden veel felle kleuren gebruikt. Met veel groen en met ijskristallen wordt de winter in beeld gebracht. De kleuren rood en oranje overheersen bij de herfstmuur, de zomer wordt uitgebeeld in veel gele kleuren en bloemen en een overheersende roze kleur en bloemen stellen de lente voor.

Ringen
De leerlingen van de Vooropleiding Beeldende Kunst hebben ook al ringen gemaakt voor de expositie Bergen op Zilver die van mei tot en met oktober zal worden gehouden in Het Markiezenhof. De opgeschilderde fietsenstalling in Het Stadskantoor zal officieel worden geopend op woensdag 15 maart om 15.00 uur.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom