Volledig scherm
© Chris van Klinken / Pix4Profs

Leerlingen 't Rijks bedenken ideeën voor beleeftuin voor dementen

BERGEN OP ZOOM - Een 'beleeftuin', waar demente ouderen prettig kunnen verblijven, maar ook actief kunnen zijn met een object dat alle zintuigen prikkelt. Leerlingen uit de vierde klas van het Technasium van scholengemeenschap 't Rijks hebben zich voor het vak O&O (onderzoek en ontwerp) het hoofd gebroken over hoe je dat aan zou kunnen pakken.

Daar kwamen bijzondere en vernieuwende ideeën uit, variërend van watergames met kleur en licht tot interactieve moestuintjes, bleek vrijdag bij de presentatie van de projecten. De 'prikkelende tuin' is geen visioen, maar moet er ook echt komen bij het nieuwe verpleeghuis De Lindenburgh van Tante Louise in Steenbergen dat eind van het jaar klaar is. Dat zal straks voor een groot deel door dementerende ouderen bewoond worden. Directeur zorg Jan-Kees van Wijnen van Tante Louise en locatiemanager Marcha Kwisthout van de Lindenburg waren blij met alle ideeen die leerlingen van 't Rijks aandroegen. ,,Hartstikke goed dat jullie ook hebben nagedacht over een echt Steenbergs element'', prijs hij de jongens die met een idee komen voor een stalen 'beleefboom', omringd door een moestuintje, waarbij ook liedjes uit Steenbergen gaan klinken.

Enthousiast

Van Wijnen en Kwisthout zijn hartstikke enthousiast over alle voorstellen. ,,We hebben eigenlijk al besloten dat we met meerdere ideeën iets willen doen. We hebben tenslotte nog meer locaties. Jullie zijn in Steenbergen straks allemaal van harte welkom bij de opening van De Lindenburgh'', zegt Van Wijnen. Het idee van Thomas Tak, Alex Bertram, Bradley Brodi en Luca Jansen komt uiteindelijk als beste uit de bus. Zij bedachten een vrolijke gekleurde kiosk die alle zintuigen prikkelt, met beeldschermen, zachte stoelen die geluid maken, een moestuintje, vogelkooitjes en zelfs een airco die geuren afscheidt.

 ,,We vonden het allemaal heel leuk om onze ideeën op een creatieve manier in dit project kwijt kunnen'', zegt Luca Jansen. Ze vonden het best bijzonder om meer te weten te komen over dementie, vertellen de jongens. ,,We hebben opgezocht wat dat precies is en wat de geestelijke en lichamelijke gevolgen zijn. 'Wow, is dat zo erg?', dacht ik toen'', zegt Bradley.

Nieuwe inzichten

Dat jongeren zich intensief en actief verdiepen in dementie was een van de doelen van het project, vertelt Marc Molenaars van Tante Louise. Dat wil in de omgeving toonaangevend zijn en blijven in de omgang met dementie en de inzet van innovatieve technologie daarbij. Al die inzichten worden straks ook toegepast in het nieuwe woonzorgcentrum Lindenburgh in Steenbergen, zodat de merendeels demente bewoners zich daar straks vrij kunnen bewegen, zonder dat de veiligheid in het geding komt.

 ,,De Lindenburgh krijgt de vorm van een soort dorpje, met kleurige huisjes ver schillende gevels aan de straatjes en pleintjes en met en een hele grote binnentuin waar de bewoners vrijelijk kunnen rondlopen. Daarvoor wilden we graag iets leuks bedenken. Met deze wedstrijd vangen we twee vliegen in een klap: jongeren verdiepen zich in dementie en wij profiteren van hun vernieuwende inzichten. Je ziet bijvoorbeeld dat ze veel meer dan ouderen georiënteerd zijn op technologie. Ze kunnen nu zelf ervaren dat ze zorg wel degelijk een innovatieve sector is.''

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Bergse wilde meisje bij het spoor vandaan praten: ‘Ik kon alleen toekijken hoe dappere agent over haar heen sprong’
    UPDATE

    Bergse wilde meisje bij het spoor vandaan praten: ‘Ik kon alleen toekijken hoe dappere agent over haar heen sprong’

    BERGEN OP ZOOM - Een meisje liep vrijdagmiddag op het spoor in Bergen op Zoom. Zij wilde voor een trein springen. Politieagent Raymond Langelaar redde haar voor dat kon gebeuren. Hij vertelde zijn verhaal vrijdag aan deze krant. Eda Yilmaz zag het meisje lopen en zorgde dat de politie er op tijd was om haar te redden. ,,Je bent zo jong meid, alles maar dan ook echt alles heeft een oplossing.”

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom