Volledig scherm
De gracht aan de achterzijde van wat eens landgoed Goeree was. Er staat nog wel water, maar de boel is danig verzand. En dat is in de hele vijfhonderd meter lange gracht rond Goeree zo. Brabants Landschap brengt daar binnenkort verandering in. Er gaat gebaggerd worden.foto's Jan van de Kasteele

Landgoed Goeree straks goed te zien

Voormalig landgoed Goeree is binnenkort beter te herkennen in het landschap. Brabants Landschap werkt aan een beperkt eerherstel van dit bijzondere gebied.

Brabants Landschap laat nog deze zomer de vijfhonderd meter lange grachten rond het voormalige landhuis van landgoed Goeree schoonmaken. Daardoor wordt deze karakteristieke plek, die nu onderdeel uitmaakt van landgoed Zoomland ten oosten van Bergen op Zoom, beter gemarkeerd in het landschap. Dat vertelt boswachter Klaas Koopmans die het gebied beheert.Het schoonmaken van de gracht is een vervolg op werkzaamheden die eerder dit jaar plaatsvonden. Toen zijn bomen en struiken gerooid die op de plek stonden waar ooit het landhuis en koetshuis hebben gestaan. Daardoor is nu een open plek ontstaan. Zo wil Brabants Landschap laten zien wat eens was, zegt Koopmans. Maar daar blijft het dan ook bij."We hebben dit gebiedje heel lang met rust gelaten", vertelt de boswachter. "Maar het is wel een plek met een verleden. Eerst legden we als Brabants Landschap vooral de nadruk op natuurbeleving, nu komt het accent meer op cultuurhistorie."Als Koopmans mensen rondleidt over Zoomland vertelt hij steevast over dat verleden van landgoed Goeree. "Kort voordat ik hier in 1982begon te werken is het koetshuis gesloopt. Dat was eind jaren zeventig. Net buiten de gracht heeft nog heel lang een huisje gestaan voor de generator die de stroom opwekte voor Goeree." Dat huisje is inmiddels ook verdwenen, nadat het lange tijd nog als een soort van zomerhuisje dienst deed.Gestolen werd het loodzware hekwerk dat aan de ingang van Goeree stond. Een monumentaal ding, zoals op bijgaande foto is te zien. "Waarschijnlijk weggehaald op bestelling. Anders kan ik het me niet voorstellen", zegt de boswachter hierover.Wandelend over de plek waar eens landhuis en koetshuis stonden wijst Koopmans op een enorm hoge taxushaag. "Die is zeker honderd jaar oud, moet aangeplant zijn in de tijd dat hier werd gewoond want taxus groeit heel langzaam." Wat verder op het terrein een poel, duidelijk aangelegd, want mooi rond van vorm. Nog verder naar achteren uitzicht over een stuk weiland. De gracht bevat hier meer water dan aan de dichtgeslibde voorzijde bij het bruggetje dat het terrein ontsluit.Goeree haalde enige tijd geleden al BN DeStem door het bezoek dat de familie Smelt aan de plek bracht. Deze familie was tot begin vorige eeuw eigenaar van het landgoed, later verwisselde het van eigenaar. Nog voor de Tweede Wereldoorlog ging het landhuis al verloren.

Volledig scherm
Boswachter Klaas Koopmans van Brabants Landschap gebogen over oude tekeningen van landgoed Goeree. Hij verdiept zich in de historie.
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom