Kwestie Samarbete: potentiële koper eist 1,5 ton schadevergoeding

BERGEN OP ZOOM - Diana van den Kieboom sleept Bergen op Zoom voor de rechter. Ze beschuldigt de gemeente van ‘misleiding’ en ‘onbehoorlijk bestuur’ in de kwestie rondom Samarbete en eist een schadevergoeding van 150.000 euro.

Van den Kieboom stelt dat de gemeente ‘alles in het werk heeft gesteld om de boel te frustreren’. “Sinds juni vorig jaar heb ik geprobeerd het gemeentelijke pand aan te schaffen. Maar ik heb alleen maar tegenwerking gehad. De kosten die ik heb gemaakt, onder meer voor het maken van een businessplan, wil ik vergoed zien.”

De gemeente Bergen op Zoom heeft eerder dit jaar Samarbete fors onder de marktwaarde verkocht aan scouting Jeanne d'Arc in Halsteren. De scouts, die al sinds jaar en dag het Halsterse gebouw gebruiken en huren, hebben het pand kunnen kopen voor 150.000 euro, terwijl het te koop stond voor 310.00 euro. Ze troefden onder anderen Van den Kieboom af, de vrouw van BSD-raadslid Piet van den Kieboom. Die wil in het gebouw een zorgonderneming beginnen. “Ik was bereid het volledige bedrag te betalen, heb zelfs dat aanbod op tafel gelegd. Iets dat de gemeente ontkent. Ik vermoed dat het altijd de bedoeling is geweest om het gebouw over te doen aan de scouts. En dat het gebouw nooit echt te koop heeft gestaan. Wat mij betreft is er dan ook sprake van misleiding en onbehoorlijk bestuur.”

Niet alleen heeft ze van de gemeente tegenwerking ondervonden, maar ook van Jeanne d’Arc. “In de loop van de jaren is het een paar keer dicht bij een verkoop gekomen. Maar iedere keer lag de scouting dwars”, zegt Van den Kieboom. Voorzitter Andre Romijn van de scouts heeft dat altijd tegengesproken.

Woordvoerder Erwin Stander laat weten dat de gemeente ‘geen commentaar’ geeft. “We doen nooit uitspraken over een zaak die nog onder de rechter is.” De rechtszaak is op 15 december in Middelburg.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom