Volledig scherm
Whisky Four in 1965, v.l.n.r. Henk van Dommelen, Ruud Liem, Harry Peerboom, Hans Sommer en reserve Achiel Helderweirt. foto Archief Luchtmacht

Kunstwerk voor Whisky Four in Hoogerheide komt er niet: te duur

HOOGERHEIDE - Een kunstwerk van ruim tien meter hoog op de rotonde bij de Bunkerbaan/Kooiweg in Hoogerheide is definitief van de baan. 

Het kunstwerk zou er ter nagedachtenis komen aan het vliegstuntteam The Whisky Four. Op 8 juni 1965 stortte twee van de vier straaljagers neer tijdens een vliegshow op de vliegbasis Woensdrecht. De twee piloten kwamen daarbij om het leven. In 2015, 50 jaar na de fatale crash, kwam bij de gemeente Woensdrecht het idee opborrelen om een kunstwerk te laten maken over The Whisky Four. De Hoogerheidense kunstenaar Jack van Nes ging aan de slag en maakte een ontwerp van ruim tien meter hoog. Kosten 125.000 euro. 

Bekostiging

Bij de gemeente Woensdrecht wilde men het kunstwerk bekostigen met een subsidie van Landschap van Allure, maar de subsidieaanvraag werd afgekeurd. "We hebben vervolgens geprobeerd om sponsoren te vinden om het kunstwerk te realiseren", zegt de Woensdrechtse wethouder Hans de Waal. "Er zijn helaas niet voldoende sponsoren gevonden waardoor we een streep hebben moeten zetten door dit ambitieuze plan.” De Waal vindt dit bijzonder jammer. "Het was een prachtig ontwerp.” 

Quote

Dit stuntteam was wereldwijd bekend

Hans de Waal, wethouder

Toch gaat De Waal verder met het zoeken naar andere ideeën en mogelijkheden om op de rotonde alsnog een kunstwerk te plaatsen ter nagedachtenis aan de Whisky Four, die de vliegbasis Woensdrecht als thuishaven hadden. "Dit stuntteam was wereldwijd bekend", weet hij. 

Alternatief

Vorig jaar leek het er even op dat er een alternatief zou komen. "Bij de luchtmacht hadden zo nog een straaljager staan van het type Gloster Meteor. Een van de types vliegtuigen waar het stuntteam mee heeft gevlogen. We konden dit toestel krijgen van De Luchtmacht maar er waren nog andere kapers op de kust en we pakte er helaas net naast. Dit toestel wilden we graag op de rotonde plaatsen.” Toch geeft De Waal de moed nog niet op. "We zijn nog steeds op zoek naar een straaljager. En als dat niet lukt, moet er wat anders komen.” Hij hoopt ook dat er mensen zijn met ideeën voor een kunstwerk op de rotonde. "Iedereen mag meedenken.” Een ding staat voor De Waal als een paal boven water. "Er moet op de rotonde absoluut een kunstwerk komen.”

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom