Een van de opvallende hardstenen kunstwerken van Charles Vergouwen.
Volledig scherm
Een van de opvallende hardstenen kunstwerken van Charles Vergouwen. © Jan van de Kasteele

Kunst landt op Landgoed Lievensberg

BERGEN OP ZOOM - Op Landgoed Lievensberg, in het park bij Villa Heidetuin, in Bergen op Zoom zijn drie hardstenen kunstwerken van wijlen Charles Vergouwen, kunstenaar uit Tilburg, geplaatst. De gemeente heeft ze recent verworven. Dit voorjaar worden ze met enige ceremonieel officieel ‘onthuld'. 

Het project is begeleid door vrijwilligers van de stichting KidOR, kunst in de openbare ruimte. ,,Het is eigenlijk begonnen vanuit de contacten die Peter Pel, ons voormalig bestuurslid, had met kunstenaar Charles Vergouwen”, vertelt Joost Eykman namens KidOR. Van Vergouwen is sinds 2016 al een kunstwerk te vinden aan de Olympialaan, ter hoogte van de Artemislaan.

Geschikte plek

,,Charles heeft de gemeente Bergen op Zoom een heel aantrekkelijk voorstel gedaan om een aantal nog onverkochte kunstwerken van hem over te nemen in het kader van het project Landschappen van Allure in Bergen op Zoom”, aldus Eykman. KidOR zocht er een geschikte plek voor en kwam in overleg met de kunstenaar tot de keuze voor bospark bij Villa Heidetuin. ,,Charles was toen al ongeneeslijk ziek. Landgoed Lievensberg werd op dat moment gerenoveerd door de gemeente Bergen op Zoom. De kunstwerken zijn het sluitstuk van die operatie”, vertelt Eykman. 

Bij uitstek geschikt

Volgens hem komen natuur en cultuur zo goed samen. ,,De kunstwerken zijn bij uitstek geschikt voor deze omgeving.” Vergouwen overleed vorig najaar op 73-jarige leeftijd. ,,Nog voor dat de kunstwerken op transport konden naar Bergen op Zoom.” Maar de plaats waar de drie kunstwerken staan zijn wel in overleg met hem nog bepaald. De drie hardstenen kunstwerken heeft Vergouwen Contemplatie-Meditatie 1, Contemplatie-Meditatie 2 en Blitzkopfhaus genoemd. 

Vergouwen werd geboren in Nispen en was onder meer ook restauratiebeeldhouwer aan de Sint-Jan in Den Bosch. 

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom