Volledig scherm
© ANP

Krimp Rabobank: ‘Lastig om aan de slag te blijven’

ROOSENDAAL - Voor Rabo-personeel dat binnenkort boventallig wordt, kan het lastig worden om aan de slag te blijven. Dat vreest vakbond FNV: ,,De financiële sector is momenteel nog de enige die krimpt.”

Boventallig

In West-Brabant en Zeeland verdwijnen op korte termijn 70 tot 90 banen, kondigde Rabobank aan. Het gaat om tien tot vijftien procent van het totaal in deze contreien. Een groot deel is al per 4 februari boventallig en moet buiten de bank ander werk vinden.

,,Dat wordt voor sommigen lastig”, is de inschatting van FNV-bestuurder Fred Polhout. Bij Rabobank werken veel mensen al tientallen jaren en vooral degenen die zich niet hebben voorbereid op een eventuele andere baan na deze, landelijke, reorganisatie, hebben een probleem. 

Polhout: ,,In de dienstensector is geen werk. Dat is momenteel de enige waar de arbeidsmarkt nog krimpt. Daar werken wij met z’n allen aan mee door onze bankzaken per computer of mobieltje te regelen. Het is een feit dat bij Rabobank, maar ook ABN-Amro en in mindere mate ING mede daardoor al enorm veel banen zijn verdwenen. Sinds de crisis zeker 50.000.”

De reorganisatie in Zuidwest-Nederland betreft acht Rabobank-kantoren die op zich wel blijven bestaan: Amerstreek, Breda, De Zuidelijke Baronie, West-Brabant Noord, Zuidwest-Brabant, Oosterschelde, Walcheren/Noord-Beveland en Zeeuws-Vlaanderen). 

Bankieren 3.0

De krimp en de centralisering van specialistische diensten in Roosendaal en Bergen op Zoom maken deel uit van de landelijke operatie ‘Bankieren 3.0'. Sinds 2016 is Rabobank daarmee bezig en eind 2020 zal dat een drastische vermindering van 14.000 banen op een totaal van 35.000 betekenen.

,,Wij begrijpen die operatie en er ligt een goed sociaal plan, maar natuurlijk staan als vakbond niet te juichen", berust FNV-bestuurder Polhout. Hij vindt dat Rabobank 'netjes’ met mensen omgaat en goede regelingen heeft getroffen om ze met geld en middelen te begeleiden en om te scholen naar een baan elders.

,,Het afgelopen jaar heeft bij Rabobank 80 procent gebruik gemaakt van hun zogeheten ontwikkelingsbudget. Dat is veel. En gelukkig zit het economisch tij in andere branches mee. Maar voor mensen die nu bij de bank boventallig worden en die niet hebben gewerkt aan verbreding, wordt ander werk vinden een moeilijk karwei.”

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom