Volledig scherm
Woning in Halsteren die heeft meegedaan aan Open Huizen Dag © Mariëtte den Engelse

Krapte op woningmarkt goed voor de dorpen

Open Huizen DagMet een appeltaart als traktatie heeft makelaar Pieter van Wensen uit Klundert zijn deelnemers aan de NVM Open Huizen Dag deze zaterdag succes gewenst. De huizenmarkt trekt aan en de gemeente Moerdijk is steeds meer in trek merkt Van Wensen. 

,,Dorpen zijn niet te vergelijken met steden. Maar we ontdekken wel dat het kopen van een huis in een stad niet altijd leuk meer is. Het komt voor dat mensen drie keer naast een woning pakken omdat er overboden wordt. Die mensen verbreden hun blik, het zoekgebied wordt groter en dan komen de dorpen bovendrijven." 

Het aanbod van huizen blijft achter bij de vraag en dat stuwt de prijs omhoog. ,,Vorig jaar was er een piek in de verkoop van huizen. Na de economische crisis nam de vraag naar koopwoningen toe, het aanbod was er toen wel. In relatief korte tijd zijn er toen veel huizen verkocht. Maar het was een volumepiek, geen prijspiek. De huizenprijzen stijgen nog door", zegt Van Wensen. ,,Dat komt ook omdat er weinig nieuwbouw van de grond komt. Dat heeft tijdens de crisis ook stilgelegen en dat duurt even voordat dat goed op gang komt."

Makelaar

Makelaar Piet Burger van RE/MAX WoonWens beaamt dat. ,,Als je wilt bouwen is er een wachttijd voor het leveren van materiaal." Door de druk op de woningmarkt neemt het 'misgrijpen' toe erkent ook Burger. ,,Je ziet nu ook in Roosendaal en Bergen op Zoom dat soms overboden wordt op woningen. Breda liep daarin voorop,  met Etten-Leur in hun kielzog maar het breidt zich uit. Dorpen profiteren daar van." 

Tip van de makelaar is om goed voorbereid op huizenjacht te gaan. ,,Zorg dat je van tevoren weet wat je financiële mogelijkheden zijn. Als je dat nog moet uitzoeken als je een huis op het oog hebt, ben je te laat. Dan is het geheid verkocht."

Woningmarkt

De interesse voor de Open Huizen Dag is altijd heel wisselend stelt Burger. ,,De ene woning krijgt veel bezoekers, de andere geen een." De negen panden van makelaar Erik Vink zijn zaterdag allemaal door potentiële kopers bezocht. ,,Het is goed gegaan. Enkele uitschieters met wel tien bezoekers , maar gemiddeld zo'n drie tot vier." 

De woningmarkt is volgens Vink de laatste twee jaar flink aangetrokken.  ,,De steden lopen duidelijk voorop. Maar als de huizen daar onbetaalbaar worden, kijken kopers ook naar de kleinere steden en de dorpen." Vink heeft bij zijn laatste transacties ook al gemerkt dat er soms overboden wordt. ,,Dan zijn er meerdere kandidaten tegelijk. Dat effect zie je ontstaan." 

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom