Volledig scherm
foto Peter van Trijen

Krabbenfoor trekt geen 150.000 bezoekers, maar de helft

BERGEN OP ZOOM - De Grootste Jaarmarkt van Nederland, zoals de Krabbenfoor zich afficheert, lokte afgelopen zomer 75.383 bezoekers naar de Bergse binnenstad. Zaterdag was de drukste dag. Toen passeerden bijna 30.00o braderiegangers de meetpunten in de stad.

Het was voor het eerst dat tijdens de jaarmarkt de bezoekersaantallen met een passantentelsysteem (waarbij het signaal van mobiele telefoons wordt opgevangen en geregistreerd) worden geteld. "Een nulmeting dus", zegt citymarketeer Emiel Kuijpers. "Het is de eerste keer dat we dit doen. De schattingen tot nu waren nooit echt representatief."

Dat blijkt: de organisatie van de Krabbenfoor sprak steevast van bezoekersaantallen variërend van 100.000 tot wel 150.000. Dat blijkt dus schromelijk overdreven. Kuijpers: "Er is een groot verschil tussen het aantal unieke bezoekers en het aantal passanten dat bij de telpunten wordt geregistreerd. Dat aantal ligt met 177.346 aanzienlijk hoger. Logisch, bezoekers lopen een rondje door de stad en passeren daarbij soms meerdere meetpunten. Daar zijn er drie van: Wouwsestraat, Grote Markt en Kortemeestraat. Die zijn 24 uur per dag in de lucht."

Het passantentelsysteem is bedoeld om consumentenstromen in de stad in kaart te brengen. Wethouder Ton Linssen is niet verbaasd dat de bezoekersaantallen van de Krabbenfoor aanzienlijk lager zijn dan verondersteld. "Organisatoren van evenementen schatten de bezoekersaantallen vaak bewust hoog in om de sponsoren te kietelen. Die willen massa. Maar het is fout om te denken dat een evenement alleen geslaagd is als er heel veel mensen zijn geweest."

Linssen, die in een vroeger leven zelf de Krabbenfoor organiseerde, wist al wel dat de jaarmarkt geen 150.000 bezoekers trok. "Dat zou tot chaos leiden, zeker wat het parkeren betreft. Maar in al die jaren hebben we de overloopparkings zoals Kijk in de Pot nog nooit open hoeven te stellen."

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom