Volledig scherm
Motto Vastenavend 2020 bekendgemaakt © Rosanne Langenberg

Krabben dweilen komend jaar hun neus achterna

BERGEN OP ZOOM - Krabben kunnen zich verheugen op een smakelijke Vastenavend. In café De Grote Slok werd vrijdagavond aan de boeren van de Stichting Vastenavend bekend gemaakt dat de leut komend jaar wordt uitgedragen onder het motto ‘Dweil d’oew neus mar achternaar’. Onder luidkeels gezang van ‘Mien waar is m’n feestneus’ werd het motto ingeleid.

Traditiegetrouw worden de bijna honderd boeren van de Stichting Vastenavend enkele dagen voor d’n Ellefde van d’n Ellefde uitgenodigd voor de zogenoemde convocatie. Een moment waarop ze, gehuld in hun blauwe kiel, op ludieke wijze worden lekker gemaakt met het motto voor de komende Vastenavend, tot dat moment ook voor velen van hen nog onbekend. Wat ze vrijdagavond te wachten stond? Ze waren uitgenodigd voor de galapremiere van de voorstelling ‘Boeren, daar zit een luchtje aan!’ in samenwerking met het Kul-tuurbedrijf. De voorstelling vond zogenaamd plaats in het Ondergronds Poppentheater van de familie Fokkes in Bergen op Zoom. Doelend op de grote neus van Pinokkio, natuurlijk.

Het nieuwe motto past Bergen op Zoom, in Vastenavendtermen beter bekend als Krabbegat, als gegoten. Joost Eykman, Gròòtste Boer bij Stichting Vastenavend vertelt: “De geur van Vastenavend herkennen Krabben uit dúizenden.” Of op z’n Bergs: “Agge ‘t ruukt dan eddet al.” En daarom staat er een café vol boeren met een lange neus op hun gezicht. “Want of je nou dweilt met een loopneus of met een verstopte neus, dat doet er niet toe. Met z’n allen zeggen we tegen elkaar: dweil d’oew neus mar achternaar!”

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom