Knallen met melkbussen in Tholen

VIDEOTHOLEN - De melkbussen op het voetbalveld van sportpark De Bent in Tholen klinken als kanonnen. De combinatie van carbid, water en gas zorgt bij aansteking voor een fikse ontploffing waardoor de voetballen metershoog door de lucht vliegen.

Wie richting de kantine van voetbalvereniging Tholense Boys loopt moet oppassen voor rondvliegende ballen. Na een metershoge vlucht landen ze met een doffe plof in het grasveld. Om dezelfde weg nog eens af te leggen, en nog eens. Lennard Berrevoets krijgt er na negen jaar nog altijd geen genoeg van. "Het blijft een prachtige manier om het jaar af te sluiten."

Goed doel

De organiserende Carbid Stichting Tholen koppelt jaarlijks een lokaal goed doel aan het geknal. Dit jaar schenkt de stichting 'iets fysieks' aan de twee zwembaden: De Spetter in Tholen en Haestinge in Sint-Maartensdijk. "Dan moet je denken aan voetbaldoelen of een speeltoestel", zegt Berrevoets. "Als de opbrengst bekend is, ga ik samen met het bestuur van de zwembaden kijken waar behoefte aan is."

Afgelopen jaren wist Berrevoets met het oudejaarsevenement zo'n zes- tot zevenduizend euro op te halen. Daar hoopt hij ook dit jaar weer op. Lokale sponsoren, broodjes, erwtensoep, drank en een loterij moeten het geld bijeenbrengen. "We hebben een aantal nieuwe sponsoren, zoals de Rabobank." 

Veiling

Nieuw is dit jaar een veiling waarbij een shirt van de Thoolse voetballer Bart Nieuwkoop, die bij Feyenoord speelt, onder de hamer gaat. "Verder verkopen we nog mutsen en sjaals van de stichting."

De Carbid Stichting Tholen.
Volledig scherm
De Carbid Stichting Tholen. © Timo Van De Kasteele

Het knallen gaat heel de middag door. Kinderen lopen met gehoorbescherming rond en wie wil kan oordoppen krijgen. Dat is geen overbodige luxe. "Kun je vooraf geen alarm af laten gaan", zegt Jantine Pollie-van de Velde tegen Berrevoets. De melkbussen laten je trommelvliezen klapperen. Was het in de beginjaren nog zoeken naar de juiste verhoudingen carbid en water, inmiddels hebben de Tholenaren het melkbusschieten aardig onder de knie.
"Met te veel water krijg je een steekvlam en bij te weinig een soft klapje", zegt Lennard. 

Schieten

Het schieten gebeurt door de acht mannen van de stichting. Dat is vastgelegd in een vergunning, evenals het aantal melkbussen. Het publiek staat op veilige afstand. Over de dag heen komt zo'n 350 man publiek op het carbidschieten af. "Het is een echte traditie geworden. Steeds meer mensen komen er op af. Hoe het gedragen wordt, dat is fantastisch."
Half januari maakt de carbidstichting de opbrengst van de dag bekend.

Lennard Berrevoets, voorzitter van de Carbid Stichting Tholen, laat de melkbussen knallen.
Volledig scherm
Lennard Berrevoets, voorzitter van de Carbid Stichting Tholen, laat de melkbussen knallen. © Timo Van De Kasteele
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Vuilniszakkenactie bij De Heide: ‘bezoekers ruim je eigen rotzooi op’
    PREMIUM

    Vuilniszak­ken­ac­tie bij De Heide: ‘bezoekers ruim je eigen rotzooi op’

    BERGEN OP ZOOM - Natuurgebied De Bergse Heide oogt met regelmaat als één grote openbare prullenbak. Aan het einde van een mooie dag ligt het strand bezaaid met blikjes, flesjes, chipszakken en ander afval. ,,Het rijst de pan uit”, geeft wethouder Patrick van der Velden toe. ,,Zo kan het niet langer”, stelt Reza Smit van restaurant De Berk. Dit weekend worden er vuilniszakken uitgedeeld aan bezoekers. En flyers met daarop de oproep, de eigen rotzooi op te ruimen.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom