Klein wonen? Binnenkort eerste woonwijk met tiny houses in Bergen op Zoom
BERGEN OP ZOOM - Voor wie klein wil wonen in een groene omgeving lijkt ‘t Krabbenhofje de ideale woonvorm. Deze eerste Bergse woonwijk met tiny houses komt aan de rand van de wijk Markiezaten. De elf kleine koopwoningen hebben een maximaal woonoppervlak van 50 vierkante meter. De verkoop start dit kwartaal.
Delen per e-mail
Het bouwproject is een initiatief van onder meer Lily Tijmes en Richard Vermaas die vereniging 't Krabbenhofje hebben opgericht. Voor de ontwikkeling van de plannen hebben ze het bureau Timek uit Tholen in de arm genomen.
We hadden niet gedacht dat het zolang zou duren, maar het project heeft een aantal keer vertraging opgelopen
,,Het is een mooi project en we zijn blij dat het eindelijk zo ver is", zegt Tijmes die al drie jaar bezig is met de bouwplannen. ,,We hadden niet gedacht dat het zolang zou duren, maar het project heeft een aantal keer vertraging opgelopen", vertelt ze zonder daar verder op in te gaan. ,,Belangrijk is dat het nu eindelijk van de grond komt en dat er veel interesse voor is.”
De elf kleine woningen komen tussen de Sportlaan en de spoorlijn Roosendaal-Vlissingen. Vincent van der Male van Timek spreekt liever over small homes. ,,Tiny houses hebben een woonoppervlakte van maximaal 30 vierkante meter. De huizen in ‘t Krabbenhofje zijn wel iets groter.” De woningen zijn geschikt voor jong en oud. ,,Het zijn wat wij noemen levensloopbestendige woningen.”
Parkje en moestuin voor bewoners
De huizen hebben een rechthoekige vorm en staan allemaal op ongeveer 150 vierkante meter grond. Een deel wordt geschakeld gebouwd, een ander deel vrijstaand. Het terrein is in totaal 4000 vierkante meter, de helft daarvan is bedoeld voor woningen, de andere helft blijft groen. ,,Zo komt er een parkje met moestuin waar alle bewoners gezamenlijk eigenaar van worden. Het is een plek om elkaar te ontmoeten.”
Om toekomstige bewoners toch een gevoel van ruimte te geven, komen er veel ramen in elke woning. ,,Er is maar één blinde gevel, verder kun je overal naar buiten kijken.” Op de platte daken van de woonunits komen zonnepanelen en de huizen zijn gasloos. Verwarmen en ventileren gaat elektrisch. Het maakt de huizen bijna energie neutraal.
Duurzame bouw
Voor de bouw worden duurzame materialen gebruikt als gecertificeerd hout en speciaal isolatiemateriaal. ,,De elf woningen worden gefabriceerd in een overdekte bouwplaats. Dat is beter voor de kwaliteit dan bouwen in de open lucht", stelt Van der Male. De small homes worden compleet met badkamer afgeleverd. De keuken kunnen bewoners zelf uitkiezen. ,,De ervaring leert dat de smaken daarin nogal verschillen.”
De prijs van de woningen ligt in de buurt van de 165.000 euro maar Van der Male heeft het officiële prijskaartje nog niet. Er zit ook prijsverschil in de woningen. Ze zijn niet allemaal even klein, het oppervlakte varieert van veertig tot vijftig vierkante meter.
Het is een leuke woonvorm die in de toekomst vast op meerder plekken een vervolg krijgt
Voor Timek is 't Krabbenhofje een pilot project maar Van der Male heeft er hoge verwachtingen van. ,,De interesse is groot. Het is een leuke woonvorm die in de toekomst vast op meerder plekken een vervolg krijgt.” De verkoop van de eerste 11 small homes start uiterlijk eind maart. ,,De gemeente begint binnenkort met het bouwrijp maken van de grond.”
Wie geïnteresseerd is kan zich via de website timek.nl/krabbenhofje inschrijven als potentiële koper.
Markiezaten breidt verder uit
Naast de elf tiny houses komen er binnenkort nog meer woningen te koop in nieuwbouwwijk De Markiezaten. Bouwfonds Property Development (BPD) creëert een woonbuurtje met 53 woningen aan de Kievitsbloem en Sportlaan.
Er komen rijtjeshuizen, twee-onder-eenkappers en vrijstaande woningen. Enkele huizen staan aan het water. De prijs van de woningen varieert van 290.000 euro tot ruim vier ton.
Daarnaast ontwikkelt BPD aan de Oostmoer, eveneens in bouwplan De Markiezaten, 24 woningen. Het zijn allemaal twee-onder-een-kappers in het duurdere segment. De woningen kosten allemaal ruim vier ton. De verkoop van de eerste tien huizen start het tweede kwartaal van dit jaar. De overige tien woningen volgen later.
Wie graag wil wonen in een van de twee woonbuurten kan zich inschrijven via deze website.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
West-Brabantse horeca is er helemaal klaar mee, ‘We hebben een schuld van 80.000 euro’
ETTEN-LEUR - Extra versoepelingen, maar niet voor de horeca. Zelfs niet op afspraak, zoals winkels wel wordt toegezegd. West-Brabantse horecamensen zijn woest en verdrietig tegelijk. -
PREMIUM
Roosendaalse Evelien brengt de liefde en de lust terug
ROOSENDAAL - Met avontuurlijke uitstapjes frist Evelien van den Bergh het liefdesleven van stellen eens lustig op. De Roosendaalse scoort met haar relatieproject VONKX punten bij de deelnemers. ,,Na dit spannende weekend wist ik weer waarom ik dol op hem ben.” -
PREMIUM
Bergse oud-wethouder vertelt op tv over bedreiging: 'Je verliest je onbevangenheid’
HALSTEREN - Hij kon zijn auto beter ergens anders parkeren dan waar hij hem gebruikelijk neerzette. Dat bericht kreeg Arjan van der Weegen, destijds wethouder in Bergen op Zoom, vlak voor een gemeenteraadsvergadering. ,,Dan loop je daarna niet op je gemak door de stad.” -
PREMIUMCOLUMN
Het weer tot 2035 in Bergen op Zoom? Stralend en zonnig: Tjakka!
Coronadip? Vastenavendkater? Lentemoeheid? Lees de Toekomstvisie 2035 van Bergen op Zoom en je antidepressiva kunnen de kliko in. -
PREMIUMDEZE WEEK IN... 2000
‘Jan Raas zei dat het in orde was’, en daardoor kon vader Adrie zijn helm doorgeven aan kleine Mathieu van der Poel
De GP Adrie van der Poel is al twee decennia de grootste reguliere veldrit op aarde. Zonder de steun van Jan Raas en en de vastberadenheid van wielergek Vic van Ginneken (nu 77) was de cross er in 2000 echter nooit gekomen. ‘Iedereen wilde een afscheidscross voor Adrie, maar niemand durfde er aan te beginnen. Toen heb ik het maar gedaan.’
-
achter de schermen
Fee geeft jeugd een stem: ‘Het is zó belangrijk dat zij in de krant staan’
Met rode wangen je mening geven over het nieuws. Je zal maar jong zijn en door de krant geïnterviewd worden! De rivaliteit tussen dorpen, de wens om ooit in een grote stad te gaan wonen en de sores die alle jongeren ondervinden. Dat lees je allemaal terug in de rubriek Jong In. -
PREMIUMCOLUMN
Krijg je sneller corona op het terras dan in het park?
De vraag van de week is: waarom mogen groepen mensen wél in parken zitten maar niet op een terras. Is de terrastafel een coronaspreader en het picknickkleed niet? -
PREMIUMvideo
Autoliefde roest niet: zelfs klassiekers ‘in verregaande staat van ontbinding’, gaan nu als warme broodjes
WEST-BRABANT - Terwijl de verkoop van nieuwe auto’s hard onderuit knalde, gaat de handel in oldtimers ‘skyhigh’. Zelfs in ‘verregaande staat van ontbinding’ gaan ze als warme broodjes bevestigen liefhebbers en handelaren. Bredanaar Stefan Backx is aan een Renault 4CV begonnen. ,,Hier krijg ik energie van, dat is belangrijk in deze tijd.”
In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom