Volledig scherm
Voormalig No Surrender-president Klaas Otto. © ANP

Klaas Otto niet langer vervolgd voor bedreiging officier Greetje Bos

BERGEN OP ZOOM - Voormalig No Surrender-baas Klaas Otto wordt niet langer vervolgd voor het beramen van een nooit uitgevoerde aanslag op de Bredase officier van justitie Greetje Bos. Het Landelijk Parket heeft de zaak tegen hem geseponeerd. Er is onvoldoende 'wettig en overtuigend bewijs' gevonden tegen de man uit Bergen op Zoom.

Volledig scherm
De Bredase officier van justitie Greetje Bos in de extra beveiligde zittingszaal in de rechtbank van Rotterdam voor de inhoudelijke behandeling in de zaak rondom No Surrender-oprichter Klaas Otto. © ANP

Het sepot betekent niet dat de 'liquidatiezaak' in de kast gaat. Het OM blijft actief onderzoek doen naar de rol van Otto's medeverdachte Mohammed S. (45) uit Sliedrecht, de man die blijkens een tip aan de politie het misdrijf had moeten voltrekken.

Om die reden blijven de strenge beveiligingsmaatregelen rond vertrekkend crimefighter Bos gehandhaafd, verzekert de Bredase hoofdofficier van justitie Charles van der Voort via een woordvoerder. De officier maakte recent bekend weg te gaan bij justitie en over te stappen naar het Bredase stadsbestuur, waar ze wethouder wordt voor de VVD.

Niet verrast

Advocaat Louis de Leon is niet verrast door het sepot. ,,We hebben altijd gezegd dat er geen zaak is. Klaas heeft geen opdracht gegeven.'' Helemaal tevreden is de raadsman ook weer niet. ,,We tekenen bezwaar aan omdat het OM de vervolging staakt op basis van gebrek aan bewijs. We vinden dat dit moet gebeuren omdat hij ten onrechte is aangemerkt als verdachte.. We willen bovendien alle processtukken inzien.''

De verdediging heeft altijd gezegd dat het OM een hetze voert tegen Otto en dat de politie alles heeft aangegrepen om hem langer in de cel te houden, inclusief de bedreiging van Bos. Mede door die verdenking belandde Otto, inmiddels op vrije voeten, uiteindelijk in een streng regime in de penitentiaire inrichting in Vught. Het lopende strafproces tegen hem werd in verband met de veiligheid van de officier verplaatst naar de streng beveiligde zittingszalen in Rotterdam en Schiphol

Telefoon

Het rechercheonderzoek in de 'liquidatiezaak' heeft voor zover bekend weinig bewijs opgeleverd. Het wachten was tot voor kort op het moment dat het Nederlands Forensisch Instituut erin zou slagen een beveiligde pgp-telefoon te kraken die is gevonden bij verdachte S. Die man werd vorig jaar ook aangehouden maar na vijf dagen vrij gelaten. Hij laat in verhoren niks los. Volgens S.' advocaat heeft de pgp niks met Bos te maken.

De Leon zegt dat Otto zijn mede-verdachte 'Mo' S. alleen kent als bezoeker van clubavonden vroeger in het toenmalige motorclubhuis Zundert, maar dat hij zeker niet diens rechterhand was, zoals in de tip aan het Team Criminele Inlichtingen wordt gesteld. De man zou nu lid zijn van een motorclub die is opgericht door ontevreden leden van het voormalige Rotterdamse chapter van No Surrender.

Inhoudelijk wil de Bredase hoofdofficier niet reageren op het sepot. Vorige maand reageerde hij nog wel ontevreden toen De Telegraaf meldde dat het onderzoek was stopgezet. Dat aanvankelijk bevestigde bericht werd later teruggedraaid door het OM.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom