Klaas Otto (m) arriveerde in oktober 2018 bij de rechtbank voor de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen hem (archieffoto).
Volledig scherm
Klaas Otto (m) arriveerde in oktober 2018 bij de rechtbank voor de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen hem (archieffoto). © Ramon Mangold/Pix4Profs

Klaas Otto moet in gevangenis blijven van het hof

DEN BOSCH (ANP) - Klaas Otto, oprichter van motorclub No Surrender, blijft nog altijd in de gevangenis op verdenking van witwassen, bedreiging, zware mishandeling en afpersing. Het gerechtshof in Den Bosch besloot vrijdag hem langer vast te houden.

De 51-jarige Brabander werd vorig jaar veroordeeld tot zes jaar cel en zit inmiddels ruim tweeënhalf jaar in voorarrest. Hij had gesteld dat hij, als hij niet in hoger beroep was gegaan, vanaf nu in aanmerking zou komen voor detentiefasering: de fase waarin gevangenen worden voorbereid op terugkeer in de maatschappij, inclusief weekendverlof.

Voor detentiefasering komt Otto niet in aanmerking. Hij vindt daarom dat hij helemaal vrijgelaten moet worden: zijn belang om zijn proces op vrije voeten te kunnen afwachten vindt Otto groter dan het belang dat de samenleving heeft met zijn hechtenis. Het hof was het daar niet mee eens.

Zowel Otto als het OM ging in beroep tegen het vonnis van de rechtbank in Breda. Het OM had een celstraf van tien jaar geëist. Otto stelt dat hij onschuldig is.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom