Klaas Otto komt vrij met enkelband

live twitter / VideoROTTERDAM/BERGEN OP ZOOM - No Surrender-oprichter Klaas Otto (50) uit Bergen op Zoom mag op 5 april zijn cel verlaten. Zijn hechtenis wordt opgeschort. Wel moet hij een enkelband dragen en moet hij zijn paspoort inleveren. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam donderdag besloten.

Volledig scherm
Klaas Otto © ANP

Otto zit al ruim anderhalf jaar in voorarrest en verblijft sinds eind augustus in streng regime in de gevangenis in Vught. Hij wordt verdacht van onder meer witwassen, afpersing en bedreiging.

Hij was eerder al eens vrijgelaten uit voorlopige hechtenis, maar werd toen binnen een week weer opgepakt omdat hij de voorwaarden had geschonden.

Donderdag beloofde hij de rechter ,,100 procent" zich aan alle voorwaarden te houden. ,,Ik wil mijn gezin tot rust brengen", zei hij.

Het Openbaar Ministerie had zich ,,met klem" tegen de vrijlating van Otto verzet. Volgens justitie is hij een ,,beroepscrimineel" die een ,,waar schrikbewind" voerde.

Nieuwe advocaten

Otto moest eerder deze maand op zoek naar een nieuwe advocaat omdat Louis de Leon was gestopt. Volgens De Leon was Otto geestelijk niet in staat om zijn proces te volgen. Zijn pogingen om de strafzaak op te schorten mislukten, waarna hij de verdediging neerlegde.

Otto wordt vanaf nu verdedigd door Niels van Schaik en Sanne Schuurman. Omdat de nieuwe advocaten het omvangrijke dossier tegen Otto - 37 ordners vol - moeten bestuderen, hadden ze de rechtbank gevraagd om de inhoudelijke behandeling van de zaak met ,,minstens zes maanden" uit te stellen.

Het is nog niet duidelijk wanneer de zaak nu gaat beginnen. De rechter moet een nieuwe datum bepalen.

Klik op de blokken voor meer informatie over Klaas Otto. Tekst gaat verder onder de blokken:

Onze verslaggever tweette vanmiddag live uit de rechtbank wat de gang van zaken was.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom