Volledig scherm

Klaas Otto geeft verliefd lek bij Defensie zelf aan bij politie

BERGEN OP ZOOM/BREDA - Een medewerkster van Defensie die verliefd was op Klaas Otto, zou motorclub No Surrender maandenlang geheime politie-informatie hebben toegespeeld. De 38-jarige West-Brabantse, die werkt op een kazerne in de regio, is maandag aangehouden. De oud-voorman van de motorclub had haar in mei zelf bij de politie aangegeven. De vrouw wordt verdacht van schending van het ambtsgeheim en valsheid in geschrifte.

Dat bevestigt de politie, na berichtgeving hierover door De Telegraaf. Politie en Openbaar Ministerie geloven niet dat de vrouw de mol is die al jaren vertrouwelijke onderzoeksinformatie doorspeelt aan motorclubs. „Het is niet zo dat we denken dat we het grote lek nu boven hebben. Dat zou erg voorbarig zijn”, is wat een woordvoerder erover kwijt wil.
Het OM weet zeker dat motorclubs een informant hebben in opsporingsland. Criminele leden kunnen profiteren van zo’n corrupte ambtenaar, bijvoorbeeld door bewijs weg te moffelen als ze horen dat ze gearresteerd gaan worden. De aangehouden Defensiemedewerkster had voor dat soort gevoelige informatie vermoedelijk echter niet de goede contacten. Als ze die wel zou hebben gehad, redeneren speurders, zou Otto haar niet hebben opgeofferd. Ook klopt het tijdpad niet: onderzoeken waarin gelekt zou zijn, liepen vaak al jaren voordat de verdachte in beeld kwam.
Dat maakt de corruptiezaak er niet minder pikant om voor Defensie en Justitie. Via de smoorverliefde vrouw zou Otto vooral bijzonderheden te weten zijn gekomen over een arrestatieteam (AT) van de Dienst Speciale Interventies, dat op haar kazerne traint. Deze teams worden doorgaans ingezet bij aanhoudingen van zware criminelen en verdachten uit Outlaw Motor Gangs zoals No Surrender en Satudarah.
Op de kazerne kon Otto naar zijn zeggen de onopvallende personenauto’s van AT’ers bekijken en zag hij medische dossiers van leden in. De vrouw zou de oud-generaal van No Surrender ook in contact hebben gebracht met een sportdocent die AT-leden traint. Deze man zou hem tegen betaling hebben willen tippen over politie-acties, aldus De Telegraaf. Ook zou Otto een Defensiepasje van de vrouw hebben gekregen waarmee hij zich op luchthavens kon identificeren.
Bijzonder is dat Otto in mei zelf naar een recherchechef in Bergen op Zoom is gestapt om hem op de hoogte te stellen van zijn corrupte contact. Dat deed hij ruim een maand voordat hij zelf zou worden aangehouden op verdenking van bedreiging, afpersing, witwassen en het voorbereiden van een niet uitgevoerde liquidatie. Otto wilde naar zijn zeggen aantonen dat justitie haar zaakjes zelf niet op orde heeft. Zijn advocaat mr. Erik Thomas zegt de vrouw één keer op kantoor te hebben gesproken: „Omdat ze informatie zou hebben over een man van een AT die Klaas helemaal verrot heeft geslagen.”
Vorige week vertelde Otto de Bredase rechtbank in een zitting over zijn eigen strafzaak al dat hij de politie op de hoogte had gesteld van ‘een corruptiezaak’. Otto zei dat hij erover had willen publiceren, maar dat zijn aanhouding dit had gedwarsboomd.

  1. Halsterse Christel Verbogt (20) is het gezicht van landelijke campagne voor gehandicapte kinderen

    Halsterse Christel Verbogt (20) is het gezicht van landelijke campagne voor gehandicapte kinderen

    HALSTEREN - De Halsterse Christel Verbogt (20) weet hoe het voelt: vanwege ziekte en een beperking niet volwaardig mee kunnen doen op school. Niet omdat ze er niet toe in staat was, maar omdat er letterlijk en figuurlijk drempels werden opgeworpen. Bovendien worden mensen in een rolstoel dikwijls niet voor vol aangezien, ervaart Christel die onder meer lijdt aan een aangeboren bindweefselziekte en maagverlamming.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom