Volledig scherm
De Kijkdag op de Kaai in Bergen op Zoom trekt jaarlijks veel volk. De editie van 2019, die zondag gehouden zou worden, wordt vanwege de verwachte windstoten echter noodgedwongen afgeblazen. © archieffoto Timo van de Kasteele

Kijkdag op de Kaai in Bergen op Zoom afgeblazen vanwege verwachte windstoten

BERGEN OP ZOOM - De stichting Bergse Bouwers heeft zaterdagmiddag besloten om de jaarlijkse Kijkdag op de Kaai in Bergen op Zoom, die zondag gehouden zou worden, af te gelasten vanwege de verwachte windstoten. ,,Een treurige mededeling maar de veiligheid gaat voor alles", zegt Nick van Huffel namens de organisatie.

Quote

Met zulke windstoten valt de veiligheid niet te garanderen. We willen niet het risico lopen dat er iets van een wagen waait en op het publiek terecht­komt

Nick van Huffel, stichting Bergse Bouwers

,,We hebben contact gehad met de gemeente en met het weerstation op Vliegbasis Woensdrecht", vertelt Van Huffel. ,,Voor zondag wordt er windkracht 6 à 7 verwacht, met windstoten tot 90 kilometer per uur. Zo valt de veiligheid niet te garanderen. Dan moet je dus niet met wagens gaan rijden of ergens gaan staan, met het risico dat er iets afwaait en op het publiek terechtkomt. Het is jammer, maar helaas.”

De kijkdag in ‘t Krabbegat, waarbij traditiegetrouw veel vastenavendvierders nog een laatste blik komen werpen op de wagens uit de optocht, wordt niet verplaatst naar een andere datum of een andere locatie. ,,Dit jaar gaat ie dus definitief niet door. Wel mogen bouwclubs zondag in hun koten op het Konterscherp eventuele bezoekers ontvangen, maar daar blijft het bij.”

Het publiek kwam er zondag echter slechts mondjesmaat op af. Gezien de stormschade bleek hoe terecht de beslissing van zaterdag was, bevestigt Mark Hack van BC ‘t Vagevuur uit Lepelstraat. ,,’s Ochtends vroeg was het nog redelijk rustig qua wind en zijn wij met de Leutige Bouwers en BC De Waterstraot terug naar onze koten in Lepelstraat en Halsteren gereden. We vertrokken rond negen uur er waren tegen de middag veilig terug binnen.” Wel merkten Hack en zijn kompanen rond elf uur in het open veld dat de wind al flink aan begon te wakkeren. ,,Alles schudde heen en weer. Nee, ‘s middags was het echt geen doen geweest.”

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom