Volledig scherm
Lambertijnenhof, het wooncomplex voor mensen met een verstandelijke beperking, is helemaal omgetoverd in kerstsfeer met kraampjes. © Pix4Profs/Peter Braakmann

Kerstmarkt op Lambertijnenhof in Bergen op Zoom: oliebollen, chocolademelk en een kersttrein

BERGEN OP ZOOM - Er zijn oliebollen en er is warme chocolademelk. Je kunt er op de foto met de kerstman of met die prachtige witte kerstfee en met het kersttreintje een rondje door de wijk maken. 

Manfred heeft er al twee rondjes mee gereden, vertelt hij. ,,En ik heb ook al drie oliebollen op.” De bewoners van Lambertijnenhof in Bergen op Zoom genieten dinsdagmiddag met volle teugen van de gezellige kerstdrukte op het terrein. Dat staat vol met kraampjes, met de producten uit de creatieve dagbesteding van S&L Zorg, maar ook van allerlei ondernemers uit de buurt. 

De bewoners van de andere S&L-locatie, Sterrebos in Roosendaal, én die uit de kleinschalige woonvormen in de wijken zijn met pendelbussen naar de Lambertijnenhof gekomen. ,,In totaal wonen bij S&L zo'n 360 cliënten, dus dat was een hele logistieke operatie”, lacht woordvoerder Eva Geuze. 

Geen kerstpakketten maar muntjes

Het is de hele dag druk op de kerstmarkt. Bewoners hebben hun familie meegenomen, de buurt komt een kijkje nemen en ook de medewerkers struinen enthousiast langs de kraampjes. Dat komt ook door een slimme zet van S&L. Dat geeft dit jaar geen kerstpakketten aan bewoners en medewerkers. In plaats daarvan hebben bewoners en medewerkers munten gekregen en kunnen ze op de kerstmarkt zelf hun eigen kerstpakket samenstellen. 

Met de muntjes kunnen ze allerlei lekkernijen, zoals een broodje worst of een kommetje snert, op de kop tikken. Maar ze kunnen er ook allerlei cadeautjes mee kopen, voor anderen, maar natuurlijk ook voor zichzelf. ,,De kleurboeken en de stiften waren niet aan te slepen”, lacht de mevrouw van de Primera in Meilust. 

Te oud voor de kersttrein

Overal lopen bewoners met groene tassen vol cadeautjes. Kyra laat trots haar tas met kerstvondsten zien aan haar vriendin Veronique. Een hondenknuffel voor haar vriend Robin. En wat hoopt ze zelf te krijgen? ,,Ja duh, een ring natuurlijk!” Niels heeft een cadeautje voor zijn oma en natuurlijk ook iets voor zijn vriendin gekocht. ,,En die heet Robbin. Met twee b's.” Met het kersttreintje wil hij niet. ,,Nee zeg! Daar ben ik nu echt te oud voor.”

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom