Volledig scherm
Jopie Oudsen (blauw shirt) trekt de winnaars van de loterij. © Chris van Klinken/Pix4Profs

Kermis Steenbergen: 'Het kermisleven is hard werken en stressvol, maar ontzettend leuk'

STEENBERGEN - ,,We zijn blij om jullie weer te zien." Zo werden ook dit jaar de exploitanten van de kermis in Steenbergen weer begroet. Sommige kermisfamilies komen hier al meer dan vijftig jaar.

Maandagavond was de laatste avond met een grote loterij waarvan de duizenden loten zijn uitgedeeld bij de attracties die op de Markt en het parkeerterrein aan de Westdam staan. Naast al het lekkers bij de oliebollen- en de snoepkraam werd er het hele weekend lustig rondjes gedraaid in bijvoorbeeld de botsauto's, de rupsbaan, de Para Jump of Swing Bob en de kleintjes in de draaimolens. Natuurlijk ontbreken de schiettent en het eendjesvissen niet. Ook de behendigheidsspelen van de familie Oudsen, zoals de Kamelenrace, het pijl en boogschieten en de grijpkraantje, zijn weer aanwezig. 

Kermisfamilie

,,Ik kom al van kinds af aan in Steenbergen.'', vertelt Jopie Oudsen (32), de vierde generatie van deze kermisfamilie. ,, Je ziet dan veel gezichten die je weer herkent." Hij werkt al vanaf zijn vijftiende op de kermis. ,,Dat was meewerken op de gezonde manier hoor. Rond mijn 21e ben ik voor mezelf begonnen.'' Hoewel hij hoopt dat zijn dochtertje later gaat studeren, vindt hij het kermisleven prachtig. ,,Zorgen dat mensen vermaakt worden, is gedurende het seizoen zeven dagen in de week stressvol en hard werken, maar ontzettend leuk en we kunnen er goed onze boterham mee verdienen."

Dit jaar is zijn vader, eigenlijk de organisator van de kermis in Steenbergen, er helaas niet bij. Jopie jr. heeft door een ernstige ziekte van zijn vader noodgedwongen, en op heel korte termijn, de organisatie op zich moeten nemen. Er zijn niet alleen de steeds terugkerende zaken, maar ook nieuwe zoals de indeling van de kermis. ,,We hebben in overleg met brandweer en gemeente de indeling moeten veranderen vanwege de veiligheid. Zo zijn de botsauto's een stuk opgeschoven om het Visserstraatje vrij te houden. Dan moet je alles anders zetten en zelfs attracties laten vervallen." 

Kortingsbonnen

Daarnaast waren er de praktische zaken die zijn vader altijd voortreffelijk regelde. ,,Zoals het drukken van de loten en de kortingsbonnen op vrijdag. Die kortingsbonnen zijn niet meer gelukt, maar als we weer terugkomen zijn die er weer." Of dezelfde exploitanten terug komen, hangt af van de aanbesteding van de kermis volgend jaar. De vaste groep van exploitanten hoopt natuurlijk dat ze terug kunnen komen. ,,Als ze iemand nemen die meer biedt en die alleen maar voor het grote geld gaat, heb je de kans dat ze de Markt volproppen en geen rekening met de terrassen van de horeca houden. Wij houden daar wel rekening mee."

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom