Volledig scherm
Kermis en weekmarkt raken elkaar, de veiligheid kan beter. © Jan van de Kasteele

Kermis op Grote Markt is succes, veiligheid tussen terras en attracties moet beter

BERGEN OP ZOOM - De kermis op de Grote Markt is een succes. Dat vinden kermisexploitanten, horecaondernemers en bezoekers. Alleen de veiligheid tussen de terrassen en attracties kan beter, stelt Luud van de Ven van Ondernemersvereniging Grote Markt.

Kermisorganisator Frank Vale is een tevreden man. De terugkeer van de kermis in de Bergse binnenstad heeft hem vooral positieve reacties opgeleverd. Zowel van bezoekers, horecaondernemers als kermisexploitanten. "De sfeer is niet alleen beter dan op Plein 13, de kermis trekt op de Grote Markt ook meer volk. En dat is goed voor de inkomsten."

Nieuwe opzet

Volledig scherm
Kermisexploitant Frank Vale. © Foto René Schotanus/Pix4Profs

Vale heeft in de maanden voorafgaand aan de kermis hard gewerkt aan een nieuwe opzet. Hij is blij dat de nostalgische najaarskermis, zoals de gemeente die voor ogen had, het niet heeft gehaald. "Met attracties als de Poliep, Hangover en gokkasten hebben we een breed publiek bediend." 

Ook de samenwerking met de horecaondernemers is bevallen, zegt Vale. "We hadden een speciale actie opgezet. Wie voor een bepaald bedrag besteedde bij de horeca en enkele winkels in de stad, kreeg een gratis kermismunt. Dat concept is aangeslagen. Een van de ondernemers kwam zelfs munten tekort." 

De kermisorganisator hoopt dat volgend jaar meer bedrijven de actie omarmen.
Voorzitter Luud van de Ven van Ondernemersvereniging Grote Markt (OGM) moet de kermis nog evalueren met zijn leden. "Als je het mij vraagt is het een succes. Ook van onze leden hoor ik positieve geluiden. Dat komt natuurlijk mede door het prachtige weer begin van de week. Dat doet veel goed." 

Gevaarlijke situaties

Problemen heeft Van de Ven nauwelijks gehoord. Niet van horecaondernemers, niet van kermisexploitanten. "Wel ben ik door enkele bezoekers aangesproken over het gevaar tussen de terrassen en attracties. Fietsers en bromfietsers rijden daar tussendoor. Dat levert soms gevaarlijke situaties op. Zeker als kinderen plotseling oversteken. Dat moet volgend jaar anders."

Het voorval op het Zuivelplein, waarbij twee kleinere kermisattracties niet open konden door een kraam van de weekmarkt, noemt Van de Ven een ongelukkig incident. "Als mensen gewoon met elkaar praten hoeft dat geen probleem te zijn."

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom