Kanonschoten en gegil bij val Bergse vesting, in historische bezoekerskelder
BERGEN OP ZOOM - Nog even en de Verborgen Vesting in de kelder onder Hof van Asselbergs brengt de historie weer tot leven. De stadsgidsen staan al te trappelen.
Delen per e-mail
Er komt letterlijk en figuurlijk schot in de archeologische bezoekerskelder onder de nieuwbouw van het Hof van Asselbergs, vier jaar na de vondst van restanten van de meesterlijke vestingwerken van Menno van Coehoorn. Tussen oude stukken muur kunnen bezoekers op drie enorme schermen de geschiedenis herbeleven, zoals de verovering van de stad in 1747 door het Franse leger.
Geen verzonnen beelden
,,Bij die animatie over de val van Bergen hoor je straks de kanonschoten en het gegil. Je ziet soldaten die je voor je gevoel aan kunt raken. En alles klopt historisch, op basis van documentatie, van de uniformen tot wat je op de achtergrond ziet. Het zijn geen verzonnen beelden”, zegt gemeentelijk erfgoedspecialist Tom van Eekelen.
Je ziet op het scherm soldaten die je voor je gevoel aan kunt raken. Alles klopt historisch, van de uniformen tot en met de omgeving
Binnenkort tweede schermentest
Studio Vermeulen uit Rotterdam, specialist in het inrichten van exposities, deed 10 juni al een test met de schermen, op 8 juli is de volgende. Ook het uitlichten van de vestingresten wordt nog verfijnd. Als alles meezit, gaat Panorama Coehoorn vanaf augustus open voor het publiek.
Drie nieuwe informatieborden
Wie nu via de Wassenaarstraat naar het hof loopt, passeert al drie infoborden, over de fortificaties vanaf 1698, de tijd dat familie Asselbergs er haar riante woning en tuin bezat (1871-1942) en het recente verleden met de busremise van de BBA.
Modern huzarenstukje
Dat delen van de hoofdgalerij, een traptoren en bomvrije gangen waardoor soldaten van A naar B snelden nu in de kelder te zien zijn, evenals twee kruitkamers, is een modern huzarenstukje. Woningcorporatie Stadlander bouwde er immers 83 huurwoningen, maar moest verplicht archeologisch onderzoek doen.
,,De vesting had eind 19e eeuw haar functie verloren en is tot onder het maaiveld gesloopt voor stadsuitbreiding. We wisten dat er resten zaten, maar niet dat ze zo groot en compleet zouden zijn”, aldus stadsarcheoloog Marco Vermunt.
De vesting had eind 19e eeuw haar functie verloor en werd tot onder het maaiveld gesloopt. We wisten dat er resten zaten, maar niet zo compleet
Respect bij Stadlander
,,Logisch dat Stadlander dacht: zand erover”, beseft Van Eekelen. ,,Maar ze voelden respect voor de vesting en werkten mee aan de kelder, mits bewoners geen last krijgen van bezoekers die voor het raam staan. Er komt dus geen doorlopende voorstelling. Voor rondleidingen verzamelen we in het NS-station, in groepen van maximaal 25 mensen. Vanwege corona worden die nog kleiner.”
Funderingspalen verplaatst
Ook bleek de Nederlandse Bouw Unie een flexibele aannemer. ,,Die plaatste de funderingspalen tussen de vestingresten in, daarom staan ze zo onregelmatig”, legt Van Eekelen uit. De in 2017 al volledig blootgelegde muren werden vol zand gestort om de palen in de bodem te schroeven.
,,De vesting is dus twee keer uitgegraven”, lacht Vermunt. ,,Zowel de familie Asselbergs, naar wie het hof vernoemd is, als de Stichting Menno van Coehoorn is trots dat we zo de geschiedenis zichtbaar en beleefbaar maken”, weet Van Eekelen.
Forse subsidie provincie
De Verborgen Vesting is nog in een ander opzicht historisch. ,,Zo’n project kunnen we gezien de financiële situatie van de gemeente nu niet meer realiseren, een jaar geleden was dat al niet meer gelukt”, denkt Van Eekelen. ,,De totale inrichting kost 4,5 ton, goedgekeurd net voor de storm losbrak, dankzij drie subsidies.” Zo legde de provincie 225 mille bij uit een pot om de Zuiderwaterlinie te promoten.
Gezien de huidige financiële situatie van de gemeente zouden we een project als dit nu niet meer kunnen realiseren
Entree heffen
In tegenstelling tot ander militair erfgoed als het Ravelijn, de Waterschans en Fort de Roovere, wordt Panorama Coehoorn niet gratis. ,,De entreeprijs komt tussen de 6 à 10 euro te liggen. Dan heb je ook wat, met uitleg van de stadsgidsen en de animatie. Uit de opbrengst betalen we stroom en onderhoud.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De avondklok: Van het een op het andere moment ging het licht uit en zijn de Brabantse nachten langer dan ooit
Van het een op het andere moment ging het licht uit. Kwam West-Brabant abrupt tot stilstand. Sjeesden we de minuten ervoor nog in rap tempo over de A58. Drukten we met het hele gezin, met een draaiende auto, nog een burger weg op het parkeerterrein van de Wouwse Tol. Liep er een half uur later in Breda geen hond meer op straat. De avondklok is een feit. -
PREMIUM
COLUMN Kom op, Klaas Dijkhoff, meteen ‘staatscrèche’ roepen is echt te flauw
Gratis kinderopvang? Klaas Dijkhoff moet er niks van hebben. ,,Voor je het weet heb je staatscrèches”, sneerde hij in de Tweede Kamer. -
Vrouw gewond bij ongeval met twee auto's in Bergen op Zoom
BERGEN OP ZOOM - Een bestuurster is vrijdagochtend gewond geraakt bij een ongeluk op de centrumring in Bergen op Zoom. De vrouw kwam met haar auto in aanrijding met een andere wagen. -
Carnaval wordt vooral digitaal feestje in Woensdrecht
WOENSDRECHT - De Woensdrechtse carnavalsverenigingen zijn er in geslaagd om de inwoners toch nog een afwisselend carnavalsprogramma aan te bieden. -
PREMIUM
Kwart meer Brabanders werkloos, flinke stijging WW-uitkeringen
BREDA - Het aantal Brabanders met een WW-uitkering is vorig jaar met 23 procent gestegen. Vooral de corona-lockdowns hakten stevig in op de arbeidsmarkt.
-
oproep Doe jij dit jaar eindexamen?
Doe jij dit jaar eindexamen middelbare school? BN DeStem is heel benieuwd hoe je dit schooljaar tot nu toe ervaart. We horen graag van je hoe het is om in deze tijd je diploma te halen. -
PREMIUM
Bergen op Zoom krijgt een eigen wijngilde en jij kunt lid worden: ‘Proeven moet je leren’
BERGEN OP ZOOM - Mooie rondheid. Het zegt de gemiddelde wijndrinker helemaal niets. Proeven, moet je leren. Naast het omschrijven van de vele aroma's is er ook nog zoiets als het mondgevoel. En dat leer je volgens wijnsommelier Bart Vanderstraeten maar op een manier; door vaak genoeg te proeven. Wie dat wil ontdekken, kan binnenkort lid worden van het eerste Bergse wijngilde. -
PREMIUM
Watertoren Bergen op Zoom uit de verkoop, was ‘te goedkoop’
BERGEN OP ZOOM - Niet langer te koop. Eigenaar Guido Pallada heeft de monumentale watertoren aan de Parallelweg in Bergen op Zoom voorlopig van de markt gehaald.
In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom