Kaarsen verlichten oorlogsgraven in Bergen op Zoom tijdens kerst

VIDEOBERGEN OP ZOOM - 2.411 kaarsen en honderden vrijwilligers. Het initiatief om een ‘zee van licht’ te creëren op de militaire begraafplaatsen in Bergen op Zoom trekt maandag veel belangstelling. Honderden mensen zijn aanwezig om de kaarsjes op de graven van Canadese en Britse soldaten te plaatsen.

Elke vrijwilliger heeft zijn eigen verhaal. Zoals Desiree van Gastel uit Bergen op Zoom bijvoorbeeld, die via haar vader verhalen over de Tweede Wereldoorlog heeft gehoord. Samen met José Willemse heeft ze zich aangemeld. Willemse: ,,Ik vind het een waardevol initiatief. Je moet blijven herdenken, dat is iets wat ik mijn kleinkinderen ook mee wil geven.”

Militairen

Doedelzakspelers begeleiden de vrijwilligers die de kaarsen een voor een op de graven zetten. Rijen vrijwilligers schuifelen rustig de begraafplaats op, om een kaarsje te plaatsen. Dré Roomen heeft zich met een speciale reden aangemeld. ,,Een paar jaar geleden heb ik hier de zoon van een Canadese militair ontmoet, samen met zijn dochter. Hij kwam het graf van zijn vader bezoeken, die hij nooit heeft gekend. Hij was vier jaar oud toen zijn vader op 24-jarige leeftijd hier overleed", vertelt Roomen. ,,Ik heb nog altijd contact met hem en zijn dochter. Ik had beloofd vandaag hierheen te komen en een foto te sturen van het graf.”

Gerard Worm, een van de initiatiefnemers, is onder de indruk van de massale opkomst. ,,Je hoopt dat mensen het oppikken en als je dit dan ziet. Dat is heel bijzonder.” Honderden mensen hadden zich aangemeld. ,,En ze hebben vaak ook nog een eigen verhaal. Ik kreeg al die mailtjes binnen en heb heel veel mensen teruggebeld om naar ze te luisteren. Het is heel mooi om te zien dat het zo leeft.” 

Kaarsen

Chris van der Veen is samen met zijn zoon Immo naar de begraafplaatsen gekomen. ,,Dit zijn allemaal jonge mensen die in een onbekend land het leven hebben gelaten. Voor onze vrijheid. Het is belangrijk om dat te herdenken.” 

Het eerste kaarsje dat is geplaatst, was ter ere van Wim Musters. Hij was nauw betrokken bij de organisatie, maar overleed vorige maand onverwachts.

De kaarsen blijven tijdens beide kerstdagen branden. 

Volledig scherm
Volop kaarsjes deze kerstavond bij de oorlogsgraven van Canadese en Britse militairen. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom