25e Bluesroute met een optreden van Sugarboy& The Sinners bij Gebouw-T
Volledig scherm
25e Bluesroute met een optreden van Sugarboy& The Sinners bij Gebouw-T © Pix4Profs/Peter Braakmann

Jong blues-geweld opent 25e Bluesroute

BERGEN OP ZOOM - Vier houthakkershemden op het podium van Gebouw-T. Dat kan maar één ding betekenen: de aftrap van de 25e Bergse Bluesroute is een feit.

In de zaal staat een bont gezelschap ‘oudere jongeren’ met twee stralende organisatoren, Peter Kempe en Kees Wielemaker. ,,Natuurlijk zijn we trots. We zijn uit liefhebberij met zo’n kroegentocht in Goes begonnen. Terugkijkend hebben we ook in Bergen op Zoom honderden bands kunnen presenteren en veel mensen een plezierige avond gegeven”, aldus Kempe (62). De route hier is net iets anders dan die in de vier Zeeuwse steden. Wielemaker (60): ,,Het gaat er in Brabant iets meer Bourgondisch aan toe. Dat past prima bij de blues; muziek, een gezellig potje ouwehoeren en een biertje. Even napraten over de carnaval, want daar zitten we in Bergen altijd vlak na.”

Twintigers

Half negen blijft vroeg voor een stevig robbertje blues. Opener Sugar Boy & The Sinners weet er desondanks raad mee. Kempe: ,,Ook dat wijkt af van de routes in Zeeland. Sinds de komst van Gebouw-T kunnen we met een grote naam starten. Deze mannen zijn jong, maar draaien toch al jaren mee en verdienen het naar een hoger plan getild te worden. Ze speelden al in Memphis, en dat is volkomen terecht.” De groep oogt niet alleen fris, hun mix van bluesrock, soul, funk, rock-’n-roll en swing is energiek, zowel rauw als verfijnd en tijdloos. Bovendien bewijzen deze twintigers dat je niet bejaard hoeft te zijn om blues relevant te kunnen spelen. ,,Drummer Frankie Duindam bezit internationale allure”, aldus Peter Kempe. Hij kan het weten, want zelf drummer van beroep, in The Juke Joints.

Amusement en een tapkraan 

Wielemaker vertelt dat bluesrock het in Bergen op Zoom altijd goed doet. ,,Het is moeilijker akoestische muziek goed tot zijn recht te laten komen. Cafés willen amusement en een tapkraan die loopt.” Het is ook puzzelen waar je bekende namen, zoals veteraan Jan de Bruijn uit Zundert dit jaar, en minder gekend talent plaatst. Dat laatste zegt volgens Kempe niet alles. Op een van de eerste edities verzorgde blues-gigant Julian Sas een van zijn eerste optredens in een kleine kroeg. Toen tijdens zijn tweede set zijn bassist ziek werd, ben ik nog ingevallen, haha. Als bassist!”

25e Bluesroute met een optreden van Sugarboy& The Sinners bij Gebouw-T
Volledig scherm
25e Bluesroute met een optreden van Sugarboy& The Sinners bij Gebouw-T © Pix4Profs/Peter Braakmann
  1. Vuilniszakkenactie bij De Heide: ‘bezoekers ruim je eigen rotzooi op’
    PREMIUM

    Vuilniszak­ken­ac­tie bij De Heide: ‘bezoekers ruim je eigen rotzooi op’

    BERGEN OP ZOOM - Natuurgebied De Bergse Heide oogt met regelmaat als één grote openbare prullenbak. Aan het einde van een mooie dag ligt het strand bezaaid met blikjes, flesjes, chipszakken en ander afval. ,,Het rijst de pan uit”, geeft wethouder Patrick van der Velden toe. ,,Zo kan het niet langer”, stelt Reza Smit van restaurant De Berk. Dit weekend worden er vuilniszakken uitgedeeld aan bezoekers. En flyers met daarop de oproep, de eigen rotzooi op te ruimen.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom