Volledig scherm
Ouders klagen over het gebrek aan pricacy en regie in de jeugdzorg. © Robert van den Berge/het fotoburo

Jeugdzorg in Nederland nog altijd beneden peil

ETTEN-LEUR/UTRECHT - De jeugdzorg in Nederland is zwaar onder de maat. Gemeenten schenden privacy van jongeren, ouders voelen zich vaak niet serieus genomen en de route naar jeugdhulp is ‘lang, onduidelijk en onaangenaam’.

Dat blijkt uit de Jaarrapportage 2015 van de Monitor Transitie Jeugd, die vandaag wordt gepresenteerd en die in handen is van BN DeStem.

De Monitor verzamelt meldingen van ouders en jongeren over de jeugdzorg die sinds 1 januari 2015 onder verantwoordelijkheid van de gemeenten valt. Meer dan de helft van de in totaal 472 meldingen die in 2015 zijn binnengekomen, gaan over het gebrek aan informatie. Daarnaast worden ouders regelmatig van het kastje naar de muur gestuurd, omdat niet duidelijk is wie de regie heeft. Ze krijgen niet binnen de wettelijk gestelde termijn van acht weken een reactie op hun hulpvraag.

Gebrek aan privacy

Gemeenten blijken het ook niet zo nauw te nemen met de privacy van de jongeren, zo blijkt uit ruim een kwart van de meldingen. Dossiers worden zonder toestemming van ouders besproken met derden, ouders weten niet wie inzage heeft en ze krijgen geen uitleg over hoe privacygevoelige gegevens worden beschermd. Sommige ouders meldden dat, nadat ze weigerden toestemming te geven voor inzage, hun verzoek om hulp voor hun kind niet werd behandeld.

'Gemeenteraden aan zet'

Tweede Kamerlid Brigitte van der Burg (VVD) vindt dat gemeenteraden in actie moeten komen als er problemen zijn binnen de jeugdzorg. ,,Wij hebben actie gevraagd aan minister Plasterk, maar in eerste instantie zijn de gemeenteraden aan zet."

Monitor Transitie Jeugd

Op basis van de bevindingen in de Jaarrapportage doet de Monitor Transitie Jeugd (elk kwartaal tot eind 2016) aanbevelingen aan zowel de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

De Monitor Transitie Jeugd is een initiatief van het Landelijk Platform GGz, MEE Nederland, Uw Ouderplatform, Zorgbelang, Ieder(in) en LOC Zeggenschap in zorg.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom