Volledig scherm
Ringsteken bij de scouting tijdens Jeugdland in Hoogerheide © Pix4Profs/Peter van Trijen

Jeugdland: Romeinse taferelen in Hoogerheide

HOOGERHEIDE - Keizer Basius heerst deze week over de kindervakantieweek Jeugdland in Hoogerheide. Thema van de kindervakantieweek op het scoutingterrein De Kooi is Romeinen. 

Keizer Basius was op zoek naar een plek waar hij een nieuw Romeins rijk kon stichten, en dat vond hij afgelopen maandag bij jeugdland. 

Hij had ook zijn architect meegenomen die op het terrein samen met de kinderen Romeinse gebouwen ging ontwerpen en bouwen. Zo werden er deze week al een Colosseum en een aquaduct gebouwd. Ook werd er de scheve toren van Pisa nagebouwd, met lege pizzadozen. 

Het is druk in het nieuwe Romeinse dorp, want 315 kinderen hadden zich ingeschreven voor de vakantieweek. "Dit is het maximale aantal wat we kunnen behappen", zegt Mirjam Geers, voorzitster van Jeugdland. En dan zijn er ook nog ruim 100 vrijwilligers. "Aan vrijwilligers hebben we nooit gebrek. Het is zelfs zo gek dat we vrijwilligers, die zich dit jaar aanmeldde, af hebben moeten wijzen. En dat is eigenlijk niet leuk", zegt Geers. 

De kinderen betalen 25 euro voor deelname aan Jeugdland. "En voor dat geld hebben ze een hele week veel plezier.” Toch is voor gezinnen die op of onder de armoedegrens moeten leven 25 euro veel geld. "Deze kinderen betalen maar 5 euro en die hebben zich op kunnen geven via de Woensdrechtse Brede Welzijnsinstelling (BWI) zodat die aanmeldingen anoniem blijven.” 

Jeugdland is aangesloten bij het Woensdrechtse armoedepact. Wat vier jaar geleden door de Woensdrechtse wethouder Lars van der Beek in het leven is geroepen. Het armoedepact heeft tot doel dat kinderen van ouders die het financieel niet breed hebben, toch gewoon aan activiteiten in samenleving deel kunnen nemen. 

Vrijdagmiddag wordt Jeugdland afgesloten. Dan komen de ouders van de deelnemende kinderen een bezoekje brengen aan het Romeinse rijk.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom