Volledig scherm
Foto ter illustratie © Politie ZWB

Jerrycans met chemisch afval gevonden in Rilland

RILLAND - Een medewerker van een beveiligingsbedrijf heeft in de nacht van dinsdag op woensdag 35 jerrycans met chemisch afval gevonden op de Vlierlingweg in Rilland. De chemicaliën zijn afkomstig van een illegaal xtc-laboratorium.

De beveiliger belde om 01.00 uur naar de politie. Daarop zijn politie en brandweer poolshoogte gaan nemen. De brandweer heeft metingen gedaan naar gevaarlijke stoffen in de omgeving. Daarbij bleek dat een deel van de vaten lekten. Of de grond gesaneerd moet worden vanwege de lekkende vaten is nog niet bekend.

Een medewerker van een beveiligingsbedrijf heeft in de nacht van dinsdag op woensdag 35 jerrycans met chemisch afval gevonden op de Vlierlingweg in Rilland. De chemicaliën zijn afkomstig van een illegaal xtc-laboratorium.

Eerste keer
Het is de eerste keer dit jaar dat er drugsafval in Zeeland wordt gedumpt. In Noord-Brabant komen dat soort dumpingen veel vaker voor. Hoeveel drugsafval er jaarlijks in Nederland wordt gedumpt is moeilijk te zeggen. Mogelijk wordt een groot deel van het chemische afval via het riool geloosd.

Touw
De vaten waren met een touw aan elkaar gebonden. Dat wijst op een populaire manier om drugsafval te dumpen. Daarbij binden de criminelen het touw aan een paal of boom en hoeven vervolgens alleen nog maar weg te rijden om alle vaten te dumpen. Op die manier komen is de pakkans erg klein.

Kosten
Waterschap Scheldestromen heeft een gespecialiseerd bergingsbedrijf laten komen om de jerrycans op te laten ruimen. De totale kosten van de opruimactie zijn nog niet bekend. Die kosten komen op rekening van de grondeigenaar, die maximaal de helft van het bedrag terug kan vragen via een speciaal opgericht fonds voor drugsafvaldumpingen.

  1. Halsterse Christel Verbogt (20) is het gezicht van landelijke campagne voor gehandicapte kinderen

    Halsterse Christel Verbogt (20) is het gezicht van landelijke campagne voor gehandicapte kinderen

    HALSTEREN - De Halsterse Christel Verbogt (20) weet hoe het voelt: vanwege ziekte en een beperking niet volwaardig mee kunnen doen op school. Niet omdat ze er niet toe in staat was, maar omdat er letterlijk en figuurlijk drempels werden opgeworpen. Bovendien worden mensen in een rolstoel dikwijls niet voor vol aangezien, ervaart Christel die onder meer lijdt aan een aangeboren bindweefselziekte en maagverlamming.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom