Volledig scherm
Het vorig jaar geopende restaurant Watertuin in Bergen op Zoom betekende een forse toename van de horeca-capaciteit.

Is de horecamarkt in Bergen op Zoom zoetjesaan niet verzadigd?

BERGEN OP ZOOM - Is er zo langzamerhand niet teveel horeca in Bergen op Zoom? Wat voor soort restaurants of andere horeca kan er eventueel nog wel of juist niet bij? Dat zijn belangrijke vragen in een onderzoek dat momenteel wordt verricht door Van Spronsen & Partners Horeca-Advies in opdracht van de gemeente, de Bergse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), Ondernemers Grote Markt (OGM) en ondernemersvereniging Sterck.

Dat meldt KHN-woordvoerster Julie Bom van hotel De Ram in Halsteren desgevraagd naar aanleiding van de sluiting per 1 juli van het Halsterse restaurant Wereldz in het voormalige raadhuis aan de Dorpsstraat. Mede-eigenaar Wesley Adler van Wereldz wees deze week op de sterk toegenomen horeca-concurrentie in de afgelopen acht jaar. Volgens Adler zijn er in die tijd liefst vierduizend stoelen bijgekomen.

KHN in Bergen op Zoom hoort die signalen vaker, zegt Bom. Vandaar dat goed uitgezocht moet worden of de horecamarkt niet verzadigd is of raakt. ,,In de stad zelf is het voor de horeca  gemakkelijker. Na een hapje gaan mensen door naar de film of de bowling. Maar dat ligt in een dorp zoals Halsteren natuurlijk anders.'' Dit jaar opende in De Zeeland in Bergen op Zoom restaurant Watertuin met liefst 440 zitplaatsen. Ook 't Zusje en visrestaurant Bergs Diep tegenover Wilhelminaveld zijn erbij gekomen. In het Heidegebied rond de stad is ook uitbreiding van horeca voorzien.

Kantoor

Voor Wereldz in Halsteren is het spijtig dat de uitkomsten van het onderzoek te laat komen, vindt Bom. ,,Maar ik denk dat het sowieso goed is als de gemeente breder kijkt voor een nieuwe invulling van het Halsterse raadhuis. Het is een karakteristiek pand dat ook geschikt kan zijn als kantoorlocatie. Beperk de zoektocht niet tot de horeca, zou ik adviseren.''

Dat laatste is ook precies wat VVD-wethouder Ad Coppens van plan is. Coppens streeft naar een 'goede duurzame invulling' door een ondernemer die zich voor langere tijd in het vroegere raadhuis vestigt. Dat kan zeker een kantoor zijn, aldus Coppens. Het pand dient ook als trouwlocatie.

Coalitiepartij GBWP heeft het college van B en W inmiddels vragen gesteld over de toekomst van het oude raadhuis. De uitkomsten van het horeca-onderzoek zijn dit najaar bekend. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Ik shop mijn kerstinkopen lokaal
  Geef uw mening

  Ik shop mijn kerstinko­pen lokaal

  Kerst staat voor de deur, en hoewel in veel gezinnen Sinterklaas al is langs geweest, liggen er naar verwachting over ruim een week toch ook weer cadeautjes onder de kerstboom bij veel Nederlandse huishoudens. Goed nieuws voor winkeliers zou je denken, maar met de kleine middenstand gaat het helemaal niet goed. Vooral buiten de grote steden zou bij een op de drie kleinere winkeliers die bijvoorbeeld kleding, speelgoed of boeken verkopen, sprake zijn van stille armoede.
 1. John uit Roosendaal liep trauma's op tijdens zijn politiewerk: ‘Genezen zal ik nooit. Ik heb levenslang’
  PREMIUM
  PTSS

  John uit Roosendaal liep trauma's op tijdens zijn politie­werk: ‘Genezen zal ik nooit. Ik heb levenslang’

  MURCIA - Daar zit je dan. In Zuid Spanje. Amper 51 jaar oud en door een chronische complexe posttraumatisch-stressstoornis genoodzaakt al je schepen achter je te verbranden. PTSS. De diagnose voelde voor Roosendaler John Luijsterburg als een bevrijding èn als een vonnis. Zijn ziektebeeld is zo heftig, dat alleen een prikkelvrije omgeving ver van alles dat hij ooit heeft gezien en meegemaakt het leven een beetje leefbaar maakt. “Sommige oud-collega’s zeggen smalend dat ik hier elke dag vakantie vier. Ik zou alles inleveren om weer gezond terug te kunnen. De realiteit? Genezen zal ik nooit. Ik heb levenslang.”
 2. Recordaantal fluitketelschuivers op de ijsbaan in Hoogerheide
  video

  Recordaan­tal fluitketel­schui­vers op de ijsbaan in Hoogerhei­de

  HOOGERHEIDE - Een heerlijk woord is het: fluitketelschuiven. Qua woordwaarde (46 punten!) laat het bij Scrabble het vergelijkbare curlen (16 punten) ver achter zich. Maar die sport heeft dan wél weer een Olympische status. In Hoogerheide is het fluitketelschuiven in elk geval erg populair. Maar liefst 17 teams verzamelen zich zaterdag op de ijsbaan voor de strijd om de derde fluitketelschuivenbokaal. ,,Een recordaantal deelnemers’', zegt Bram Beening van de organisatie.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom