Volledig scherm
Julie Vonk uit Bergen op Zoom op harp. Foto Chris van Klinken

Instrument zoekt kind in het Centrum voor de Kunsten

BERGEN OP ZOOM - Het Centrum voor de Kunsten in Bergen op Zoom staat dezer dagen in het teken van 'Matchen en Meedoen'. De bedoeling van het 'Matchen en Meedoen' is kinderen te laten kennismaken met een muziekinstrument.

Een leerlingenorkest speelt een muziekstuk en vervolgens kies jij het instrument waarover je meer wilt weten en misschien al een beetje op gaat spelen. Zomaar om te kijken hoe dat gaat en of het iets voor jou is.

Leuk concept, alleen bij de eerste bijeenkomst maandagmiddag in de theaterzaal van de vroegere muziekschool aan de Burg. Stulemeijerlaan, komt nog geen leerling in spe opdagen. Het is orkest A dat 's middags optreedt, met onder meer cello, gitaar, harp, viool en blokfluit in de gelederen. Een stuk van Ron Pat getiteld 'Muziek voor een eerste samenspel'. 's Avonds is het de beurt aan orkest B, met bijvoorbeeld saxofoon, klarinet, trombone en piano.

Harp
Julie Vonk uit Bergen op Zoom op harp is vanmiddag met haar 9 jaar een van de jongste leden van het gelegenheidsorkest. Ze speelt al bijna drie jaar en vindt de klank van de harp heel mooi. Ze meldde zich aan voor de harplessen na een eerder kennismakingsproject van het CKB, Tika's Tovertonenvijver. "Ik vind harp mooier dan viool, makkelijker ook. En ook leuker."

Altviool
Dat is Liza Gunst uit Tholen (13) niet met haar eens. Zij koos zes jaar geleden voor altviool juist vanwege de aantrekkelijke, donkere klank van het instrument. Het uit te voeren stuk vanmiddag is peanuts voor haar. "Het moeilijke van viool? Nou, je moet je vinger wegzetten voor de toon. Als je dat niet goed doet, is de toon vals. Dat is bij een piano bijvoorbeeld niet. Daar wordt de toon vanzelf gevormd."

Dinsdag en woensdag zijn om 16.30 en 18.30 uur ook nog open lessen. 

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom