Volledig scherm
PREMIUM
Kees Aarts bouwt met zijn bedrijf in insecten die hoogwaardige eiwitten leveren, aan een nieuwe industrie. © Tonny Presser © 2018

Insect geeft nieuwe bedrijfstak vleugels: hopen de wereld een beetje beter te maken

LONGREADBERGEN OP ZOOM/DONGEN - ,,Je moet ballen hebben. Ambitie. Pionier zijn. En de voedselketen willen veranderen.'' Het rolt eruit. Kees Aarts is een bevlogen ondernemer. De man van insectenfabriek Protix. In Dongen. En binnenkort ook Bergen op Zoom. Die hoopt met wat hij doet de wereld een beetje beter te maken.

Negen jaar is hij nu bezig. En wat ooit begon als een droom, als een ideaal, is nu werkelijkheid. Stap voor stap bouwt Aarts samen Tarique Arsiwalla, zijn zakenpartner van het eerste uur, Protix uit. 

Bedrijf

Toonaangevend. Dat is dit bedrijf. Wat klein begon, eindigt voorlopig met een investering van ruim 35 miljoen in een fabriek van 14.000 vierkante meter in Bergen op Zoom. In 2019 draait daar de productie. ,,We bouwen een nieuwe industrie", klinkt het zelfverzekerd.

 1. John uit Roosendaal liep trauma's op tijdens zijn politiewerk: ‘Genezen zal ik nooit. Ik heb levenslang’
  PREMIUM
  PTSS

  John uit Roosendaal liep trauma's op tijdens zijn politie­werk: ‘Genezen zal ik nooit. Ik heb levenslang’

  MURCIA - Daar zit je dan. In Zuid Spanje. Amper 51 jaar oud en door een chronische complexe posttraumatisch-stressstoornis genoodzaakt al je schepen achter je te verbranden. PTSS. De diagnose voelde voor Roosendaler John Luijsterburg als een bevrijding èn als een vonnis. Zijn ziektebeeld is zo heftig, dat alleen een prikkelvrije omgeving ver van alles dat hij ooit heeft gezien en meegemaakt het leven een beetje leefbaar maakt. “Sommige oud-collega’s zeggen smalend dat ik hier elke dag vakantie vier. Ik zou alles inleveren om weer gezond terug te kunnen. De realiteit? Genezen zal ik nooit. Ik heb levenslang.”
 2. Recordaantal fluitketelschuivers op de ijsbaan in Hoogerheide
  video

  Recordaan­tal fluitketel­schui­vers op de ijsbaan in Hoogerhei­de

  HOOGERHEIDE - Een heerlijk woord is het: fluitketelschuiven. Qua woordwaarde (46 punten!) laat het bij Scrabble het vergelijkbare curlen (16 punten) ver achter zich. Maar die sport heeft dan wél weer een Olympische status. In Hoogerheide is het fluitketelschuiven in elk geval erg populair. Maar liefst 17 teams verzamelen zich zaterdag op de ijsbaan voor de strijd om de derde fluitketelschuivenbokaal. ,,Een recordaantal deelnemers’', zegt Bram Beening van de organisatie.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom