Volledig scherm
PREMIUM
Zo komt het Dilemma Doolhof in Bergen op Zoom er uit te zien. © Mothership

In dit Bergse doolhof kom je voor confronterende oorlogsdilemma's te staan

BERGEN OP ZOOM - ‘We moeten vluchten’. Het 12 mei 1940 en de Bredase burgemeester Van Slobbe raadt zijn inwoners aan om weg te gaan. Veel mensen volgen dat advies. De tocht was zwaar. Te zwaar. Sommigen overleven de vluchtpoging niet en anderen houden er traumatische ervaringen aan over. Achteraf bleek dat vluchten helemaal niet nodig was. Maar dat wisten de mensen toen niet. Welke keus maak je dan, als de burgemeester zoiets vraagt?

Brabant Remembers opent binnenkort een Dilemma Doolhof in Bergen op Zoom. Bezoekers van het doolhof, dat tussen de Canadese en Britse oorlogsbegraafplaatsen komt, krijgen driemaal twee keuzes voorgelegd. De Bredase vlucht komt er niet in voor, maar is een voorbeeld van een dilemma. Het gaat om ingrijpende beslissingen over conflictsituaties. De interactieve kunstinstallatie is vooral ook bedoeld om de oorlog wat tastbaarder te maken voor jongeren.

  1. Een handgranaat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’
    PREMIUM
    Mijn bevrijding

    Een handgra­naat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’

    BREDA/TETERINGEN - ,,Kijk”, zegt Jeanne Bastiaanssen-Van Bragt (82) uit Breda. Ze opent een klein hartvormig medaillon. Er verschijnen twee portretjes in zwart-wit. ,,Dit zijn mijn broertjes”, zegt ze. ,,Ad van 9 en Henk van 4.” Ouder zijn ze nooit geworden. Op 2 september 1944 kwam in Teteringen aan hun nog jonge leven abrupt een eind.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom