Zo komt het Dilemma Doolhof in Bergen op Zoom er uit te zien.
Volledig scherm
PREMIUM
Zo komt het Dilemma Doolhof in Bergen op Zoom er uit te zien. © Mothership

In dit Bergse doolhof kom je voor confronterende oorlogsdilemma's te staan

BERGEN OP ZOOM - ‘We moeten vluchten’. Het 12 mei 1940 en de Bredase burgemeester Van Slobbe raadt zijn inwoners aan om weg te gaan. Veel mensen volgen dat advies. De tocht was zwaar. Te zwaar. Sommigen overleven de vluchtpoging niet en anderen houden er traumatische ervaringen aan over. Achteraf bleek dat vluchten helemaal niet nodig was. Maar dat wisten de mensen toen niet. Welke keus maak je dan, als de burgemeester zoiets vraagt?

Brabant Remembers opent binnenkort een Dilemma Doolhof in Bergen op Zoom. Bezoekers van het doolhof, dat tussen de Canadese en Britse oorlogsbegraafplaatsen komt, krijgen driemaal twee keuzes voorgelegd. De Bredase vlucht komt er niet in voor, maar is een voorbeeld van een dilemma. Het gaat om ingrijpende beslissingen over conflictsituaties. De interactieve kunstinstallatie is vooral ook bedoeld om de oorlog wat tastbaarder te maken voor jongeren.

  1. Vuilniszakkenactie bij De Heide: ‘bezoekers ruim je eigen rotzooi op’
    PREMIUM

    Vuilniszak­ken­ac­tie bij De Heide: ‘bezoekers ruim je eigen rotzooi op’

    BERGEN OP ZOOM - Natuurgebied De Bergse Heide oogt met regelmaat als één grote openbare prullenbak. Aan het einde van een mooie dag ligt het strand bezaaid met blikjes, flesjes, chipszakken en ander afval. ,,Het rijst de pan uit”, geeft wethouder Patrick van der Velden toe. ,,Zo kan het niet langer”, stelt Reza Smit van restaurant De Berk. Dit weekend worden er vuilniszakken uitgedeeld aan bezoekers. En flyers met daarop de oproep, de eigen rotzooi op te ruimen.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom