Volledig scherm
© Thinkstock

In Bergen op Zoom worden cadeautjes geruild in plaats van gekocht

BERGEN OP ZOOM - December is voor veel mensen een dure maand. Zeker voor mensen met een smalle beurs is de sinterklaastijd niet de gemakkelijkste periode. 

Sommige mensen vinden het zonde dat Sinterklaas elk jaar nieuwe speelgoedcadeautjes meebrengt terwijl het oude speelgoed ongezien in de kast of lade blijft liggen. 

Vele jaren geleden richtte de Amsterdamse Elif Alger daarom de Recycle Sint op. Ze vond dat overconsumptie niet meer van deze tijd was. Ruilen, dat vond zij het nieuwe kopen. 

Speelgoed inleveren

De Bergse Debby Valkenburg van doorgeefwinkel Deelboz haakte daar vorig jaar op in en dat werd een succes. Ook dit jaar konden mensen overtollig speelgoed inleveren in Ontmoetingscentrum Het Hoofdkwartier aan de Rembrandtstraat in Bergen op Zoom. 

Quote

Ik heb 20 punten en zoek iets van Fisher Price

Ineke van de Perre

Daarvoor kregen ze waardepunten die ze konden omruilen tegen ander speelgoed. Het aanbod was groot. Op de tafels lagen poppen, speelgoedkeukentjes, boeken, lego en veel ander speelgoed. 

Gasfornuisje

Er stond een houten gasfornuisje dat waarschijnlijk door een handige vader of opa was gemaakt. Wie het hebben wilde moest daarvoor zes waardepunten inleveren. Ineke van de Perre was op zoek naar leuke spulletjes voor haar kleinkinderen Joy en Demi. Van de Perre: ,,Ik heb 20 punten en zoek iets van Fisher Price." Een brandweerauto waar geluid uitkwam had ze al gevonden. 

De 16-jarige Solon Winterberg had maar liefst 80 waardepunten bij zich om te ruilen. ,,Die heb ik van mijn opa en oma gehad en ik ben vooral op zoek naar bordspellen." 

Doorgeefwinkel

Organisator Valkenburg wist vooraf al dat er speelgoed over zou blijven want er waren mensen geweest die speelgoed kwamen inleveren maar daarvoor geen waardepunten wilden hebben. Valkenburg: ,,Wat overblijft gaat naar doorgeefwinkel Deelboz en naar goede doelen."

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom