Volledig scherm
PREMIUM
Broeder Nico Boere bij een afbeelding van bisschop Van Hooydonk, stichter van de Broeders van Huijbergen. Het klooster doet mee aan de Open Kloosterdag zondag 19 mei. © Pix4Profs/Tonny Presser

‘Ik twijfel aan het Bijbelse verhaal, maar niet aan de boodschap. God is liefde'

HUIJBERGEN - Je zou het misschien niet verwachten van een man die al bijna zestig jaar kloosterling is, maar een ontmoeting met God heeft Nico Boere (78) van de broeders in Huijbergen nooit zo ervaren. ,,Een duidelijk Godsbeeld waar sommige religieuzen zo gemakkelijk over praten, heb ik niet. Ik ben nog steeds een zoeker."

Nico Boere is een flapuit. Hij houdt van gewone mensentaal, gooit er af en toe een hartgrondig 'shit' tussendoor en kan bovendien onbedaarlijk lachen. Toen hij medebroeders vroeg wie van hen met de krant wilde praten in aanloop naar de Open Kloosterdag, wezen alle vingers naar hem. 'Doe jij dat maar, jij kunt goed praten'.

En daar zitten we dan, op een maandagochtend om half tien in de spreekkamer van het broederhuis St. Marie in Huijbergen. De grijze laagbouw ziet er jaren zeventig-achtig uit, maar werd in 1989 gebouwd, toen het oude kloostercomplex en internaat gingen verdwijnen. De teloorgang van die roomse overblijfselen roept niet zo veel gevoel op bij Broere die zichzelf een rationalist noemt. 

Paspoort Nico Boere

1941 geboren in Amsterdam
1952 mulo Juvenaat St. Frans Huijbergen
1956 kweekschool Breda
1959 lesgeven St. Jansschool (speciaal onderwijs) Breda
intrede bij congregatie Broeders van Huijbergen
studie pedagogiek
jaren 60: remedial teacher basisschool en mavo Huijbergen
1977 overste St. Marie, moederhuis Broeders van Huijbergen
1983 groepsleider laatste internaatjongens Huijbergen
jaren 80 maatschappelijk werker Stichting Breek Bergen op Zoom en studie theologie
jaren 90 directeur Volksabdij Ossendrecht
Nu: vrijwilligerswerk bij ‘t Getij (mensen met kanker), discussiegroep De Rederijkers, International Christian Friendship, pastoraal werk, bestuurslid KBO Huijbergen, lid mannenkoor Fortissimo

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom