'Ik beschouw dit als een grote eer'

,Annemieke Janssens (55) uit Hoogerheide is met ingang van 1 januari gepromoveerd van 'leader' tot 'senior leader' van de Livestrong Foundation, de stichting van Lance Armstrong die zich inzet voor mensen die kanker hebben. Wereldwijd zijn er achttien van dit soort leiders. Janssens krijgt de coördinatie  over de landen Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië de De promotie beschouwt ze als een grote eer. ,,Ik ben voorgedragen door mijn collega's. Die vinden mij kennelijk geschikt voor deze functie."

In 2015 werd Janssens als eerste Nederlander ooit uitgeroepen tot supporter van de maand van de tweehonderd 'Livestrong leaders' die de stichting wereldwijd rijk is. Het was 1999 toen ze besloot zich hard te maken voor de Livestrong Foundation, een non-profit organisatie die strijd tegen kanker. Voor haar werd Lance Armstrong, de wielrenner achter de stichting, een waar voorbeeld toen ze na een aanrijding een verbrijzeld been opliep. Armstrong won de Tour de France nadat hij van kanker was genezen, Janssens loopt nog op krukken. ,,Maar fietsen kan ik wel. Vorig jaar heb ik weer meegedaan aan de Challenge Livestrong in Austin, waar het hoofdkantoor van Livestrong zit. Ik zat met Armstrong in het team."  Heel bijzonder vond ze dat. ,,Wat mensen ook over hem zeggen, hij is een heel aardige en benaderbare man. Zijn stichting is zijn nalatenschap. Zo zie ik het."

Janssens heeft een druk leven. Ze werkt fulltime  bij stichting GGZ WNB in Halsteren. ,,Negen uur per dag, vier dagen per week. Zo houd ik nog drie dagen over om me in te zetten voor Livestrong. Daarnaast geef ik op maandag- en woensdagavonden spinning lessen aan mensen met kanker." Als 'leader' zet ze allerlei activiteiten op voor de patiënten. Ook gaat ze in ziekenhuizen langs om ze op te zoeken. Dat blijft ze doen vanaf 1 januari, bezweert ze. ,,In principe verandert er niet veel. Ik krijg er alleen taken bij. Ik  help leaders met de coördinatie. In feite ben ik het stapje tussen hen en het hoofdkantoor in Austin."

Ze zegt toch tijd over te houden voor zichzelf. ,,Anders hou je het niet vol."

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom