Meester-schilder Jens Koolhaas herstelt de tekeningen in het pand.
Volledig scherm
Meester-schilder Jens Koolhaas herstelt de tekeningen in het pand. © Tonny Presser © 2017

Huize De Beek in Halsteren in oude luister hersteld

BERGEN OP ZOOM - Het water van het dak liep zo naar beneden. De kelder in. Alleen al het wind- en waterdicht maken kostte een kapitaal. Maar dat was pas het begin. Nu herrijst Huize De Beek in Halsteren langzaam. Van bouwval naar paleis.

,,We zijn 3,5 jaar bezig. In januari hopen we er in te gaan wonen'', vertellen Monique en Steven Bronwasser. 

Quote

Je doet het voor de komende honderd jaar

Monique Bronwasser

Dat ze zo lang al werken aan het kapitale pand komt niet alleen door de slechte staat waarin het verkeerde toen ze het kochten. ,,We willen alles goed doen. Je doet het voor de komende honderd jaar'', lacht Monique. Dat ze De Beek destijds van de gemeente kochten ontstond uit een grapje. ,,We zochten een groter huis, zagen dit en zijn toen toch maar eens gaan kijken.''

Manjaren

Detail van een schildering.
Volledig scherm
Detail van een schildering. © Tonny Presser © 2017

Van kijken kwam kopen. Steven Bronwasser berekende de restauratie. Op 46 manjaren werk. ,,Dat klopt aardig'', zegt hij nu. De grootste verrassing kwam na de koop. ,,Toen we wat leidingen wegtrokken, zag ik ineens een stukje van een tekening'', vertelt hij. 

Vervolgens bleken zowel beneden als boven op alle wanden schitterende tekeningen verstopt te zitten. ,,Alles was wit geschilderd. Waarschijnlijk is dat gebeurd in de tijd dat de gemeente Halsteren het pand voor zijn ambtenaren gebruikte.'' Die wanden worden nu minutieus hersteld. Door meester-schilder Jens Koolhaas. De pracht straalt er van af. 

De restauratie is na 3,5 jaar bijna klaar.
Volledig scherm
De restauratie is na 3,5 jaar bijna klaar. © Tonny Presser © 2017

Vakantiehuis

Huize De Beek is gebouwd eind negentiende eeuw. Als vakantiehuis. Door familie De Ram. Verwant aan de eigenaren van Mattemburgh. ,,Daar zijn we gaan kijken. Alles wat je daar ziet, zie je hier ook. Maar dan beter en groter.'' Dat families tegen mekaar opbieden is blijkbaar iets van alle tijden, concludeert hij.

In 1955 kwamen villa en landgoed in bezit van de gemeente Halsteren. Zo kon de wijk De Beek worden gebouwd en sportpark De Beek worden aangelegd.

Op de trap

Wethouder Arjan van der Weegen nam deze week een kijkje in het pand. Een bijzondere ervaring. ,,Als kind zat ik op de trap. Mijn oma werkte hier. Ze poetste drie keer in de week.'' Later werkte hij er nog bij een bedrijf dat in het pand zat. Nu kijkt ook hij zijn ogen uit. 

Twee jaar geleden deed Huize De Beek mee aan de open monumentendagen. ,,Een stormloop'', zegt Steven Bronwasser. Dat wilde hij niet nog een keer. Zeker niet nu het pand bijna klaar is. In overleg met de gemeente zijn er rondleidingen. Zondag. Eenmalig. Met lunch. En tegen betaling. Met maximaal tien mensen per keer. ,,Anders doe je het niet goed.'' De Bronwasssers werken gratis mee. ,,De kosten zijn voor de maaltijd.''

www.kunstenindemonumenten.nl

Oud toegangsbord De Beek dat er nog altijd staat.
Volledig scherm
Oud toegangsbord De Beek dat er nog altijd staat. © Jan van de Kasteele

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom