Volledig scherm
© Thinkstock

Huiszoeking in Bergen op Zoom vanwege eierschandaal

BERGEN OP ZOOM - Twee bestuurders van het bedrijf Chickfriend zijn vandaag opgepakt in het strafrechtelijk onderzoek naar het eierschandaal. Naast de woningen van de twee opgepakte bestuurders, zijn ook doorzoekingen gedaan in onder meer Bergen op Zoom, de omgeving van Uden en Ede. Er zijn behalve administratie ook waardevolle goederen zoals auto's, banktegoeden en onroerend goed in beslag genomen.

De twee bestuurders  worden verdacht van het in gevaar brengen van de volksgezondheid door de levering of toepassing van het middel fipronil in kippenstallen. Daarnaast worden zij verdacht van het bezitten van een verboden middel.

De twee zijn opgepakt door de inlichtingen- en opsporingsdienst van de NVWA onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM). Acht locaties in Nederland zijn vandaag doorzocht, waaronder de woningen van de twee aangehouden mannen uit Barneveld en Zaltbommel.

Circa 180 pluimveebedrijven maakten gebruik van het giftige ontluizingsmiddel fipronil. Zo konden kippen besmet raken, waardoor hun eieren de stof bevatten. Alle bedrijven die de stof hebben gebruikt zijn stilgelegd. Miljoenen eieren zijn preventief uit de schappen gehaald bij de supermarkten en vernietigd.

Ook in België zijn diverse doorzoekingen geweest. Het onderzoek is een gecoördineerde actie van de Nederlandse en Belgische opsporingsdiensten.

Naast Chickfriend richt het Nederlandse onderzoek zich op de Belgische leverancier Poultry-Vision en een ander bedrijf uit Nederland dat vermoedelijk samenwerkte met de Belgische leverancier. De advocaat van Poultry-Vision was vandaag niet beschikbaar om een reactie te geven.

'Wondermiddel'

Eigenaren van Chickfriend, Martin van de B. (31) en Mathijs IJ. (24) presenteerden hun 'wondermiddel' tegen bloedluizen in maart van dit jaar. In hoog tempo bespoten ze honderden bedrijven in Nederland en het buitenland. In België gingen tientallen kippenboeren met Chickfriend in zee. Nadat in Belgische eieren de giftige stof fipronil werd aangetroffen, startte de NVWA met het nemen van monsters bij Nederlandse pluimveebedrijven die hetzelfde ontluizingsmiddel hadden gebruikt. Al snel kwam de zaak aan het rollen en bleek dat het om honderden bedrijven ging.

De schade voor de pluimveesector als gevolg van het schandaal met verontreinigde eieren bedraagt nu al minimaal 150 miljoen euro, liet de vakgroep pluimveehouderij van de land- en tuinbouworganisatie ZLTO donderdag weten.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom