JazzBoZ werkt samen met tanteLouise. Vandaag is er een accordeonist bij Hof van Nassau.
Volledig scherm
JazzBoZ werkt samen met tanteLouise. Vandaag is er een accordeonist bij Hof van Nassau. © Pix4Profs/Peter Braakmann

Huiskamerconcerten van JazzBoz: ‘Cuba is mooi, maar zo ver weg’

STEENBERGEN - De organisatie van JazzBoz verzorgt huiskamerconcerten bij tanteLouise. Plots wordt het even heel stil, tijdens een Cubaanse ballade. ,,Cuba is mooi hoor, maar zo ver weg.” Voor de meeste bewoners van de besloten afdelingen is het even wennen, die jazzklanken.

Ook dit jaar worden er door JazzBoz muzikanten naar de diverse woonzorg-complexen gehaald. De proef in 2018 wordt als geslaagd beschouwd. De samenwerking krijgt voor langere termijn een vervolg. Op therapeutische wijze verzorgt dit jaar onder meer accordeonist Rik Cornelissen (35), in samenspraak met de muziektherapeuten van tanteLouise, een aantal intieme optredens. Deels ook bij dementerenden. Neurologisch onderzoek toont aan dat het gebied van de hersenen waar muzikale herinneringen worden opgeslagen pas als laatste worden aangetast.

Geheugen prikkelen

Met improvisatie, klankkleur en beleving probeert Cornellisen maandagmiddag de zintuigen en het geheugen van elf dementerende bewoners in Hof van Nassau in Steenbergen te prikkelen. Het zorgt voor een paar van hen voor een heel apart gevoel van binnen als de videoclip van Corry Konings op tv plaats moet maken voor het nummer Laurita van de Franse componist Richard Galliano. ,,Het is mooi hoor, maar ik hoor liever Nederlands”, zo luidt een eerste spontane reactie. Cornellisen vertelt eerlijk dat hij meer met jazz en Zuid-Amerikaanse muziek heeft. Hij is een virtuoos op het instrument dat voor een andere bewoner herinneringen oproept aan The Three Jacksons. Maar die speelden er heel andere muziek op.

Het optreden wordt vervolgd met een triest stuk van pianist Bert van den Brink, dat voor de gelegenheid naar de accordeon werd vertaald, een bewerking van Libertango (bekend ook als I’ve Seen That Face Before van Grace Jones) van de Argentijnse bandoneonist Astor Piazzolla en een uptempo nummer van opnieuw Galliano. Dat laatste valt prima in de smaak.

Nederlandse Schlager

Die instrumentale versie van die vrolijke Frans chanson ligt muzikaal niet eens heel ver van de Nederlandse schlager. De bewoners raken steeds meer onder de indruk van het spel van Cornelissen. De een geniet stil, de ander steekt een duim op. De gevoelige Cubaanse ballade doet een begeleider denken aan de traan van Koningin Maxima tijdens haar huwelijk. Het was dan wel geen tango, maar Cornelissen begrijpt de associatie. Waarschijnlijk is de muziek ook iets vrolijker als diezelfde Maxima op 28 mei het prachtige Steenbergse complex daadwerkelijk persoonlijk komt openen.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom