Wethouder Patrick van der Velden voor de ingang van De Huiskamer van Halsteren, de nieuwe horecavoorziening aan plein Vogelenzang.
Volledig scherm
Wethouder Patrick van der Velden voor de ingang van De Huiskamer van Halsteren, de nieuwe horecavoorziening aan plein Vogelenzang. © Timo Van De Kasteele

Horeca moet plein Vogelenzang in Halsteren laten bruisen

HALSTEREN - Plein Vogelenzang is klaar. Het moet dé plek voor ontmoeting worden. De Huiskamer van Halsteren, een nieuwe horecagelegenheid aan het plein, gaat daar een belangrijke rol in spelen. Daar kunnen Halsternaren straks terecht voor een kop koffie en een potje kaarten.

Na maanden van chaos is de bouwput gedempt. Met man en macht is gewerkt aan het dorpshart van Halsteren. En nu is het bijna klaar. Wel oogt het nog kaal. Dat verandert dit najaar als centraal op het plein een koningslinde komt. De bankjes die daaromheen komen, staan er al. Als kers op de taart krijgt het Lezend Meisje, het bronzen standbeeld dat tijdelijk in de hal van De Wittenhorst stond, er een prominente plek. Pas dan is Vogelenzang het dorpshart waar Halsteren zo lang naar heeft uitgekeken.

Samenkomen voor een spelletje

Het plein moet gaan bruisen. Daarin is een belangrijke rol weggelegd voor de ondernemers. Iwan Zhao, van cafetaria Vogelenzang, en zijn zus Anita gaan daar voor zorgen. Donderdag openen ze de deuren van De Huiskamer van Halsteren. Een horecagelegenheid die alleen overdag open is voor onder andere koffie met gebak of een belegd broodje. Een plek waar Halsternaren samen kunnen komen. Zoals voor een spelletje.

Quote

Eindelijk een fatsoen­lijk plein. Laten we nu vooral vooruit­blik­ken

Joost Vermeulen

Niet alleen het plein is aangepakt. Ook de gebouwen eromheen. Zoals De Merel, een appartementencomplex van woningcorporatie Stadlander waar veel ouderen wonen. De balkons, kozijnen en zonweringen zijn vernieuwd. De muren geïsoleerd. De daken voorzien van zonnepanelen en alles is in grijstinten opgeschilderd. Hetzelfde geldt voor supermarkt Albert Heijn die in een nieuw jasje is gestoken. Wat rest is de renovatie van appartementencomplex Leeuwerik, dat deels tegen de vlakte gaat. De werkzaamheden beginnen najaar 2020.

Dorpsvernieuwing

Quote

Een aanwinst voor Halsteren

Joke van der Avert

Zowel het winkelend publiek als ondernemers zijn blij met de dorpsvernieuwing. ,,Een aanwinst voor Halsteren”, zegt Joke van der Avert, die net boodschappen heeft gedaan. Ook Joost Vermeulen, die vanuit zijn boekwinkel op het plein uitkijkt, is tevreden. ,,Eindelijk een fatsoenlijk plein. Laten we nu vooral vooruitblikken. Het is prima geschikt voor evenementen. Alleen jammer dat dat ten kosten gaat van het aantal parkeerplaatsen.”

Het plein wordt vrijdag officieel geopend. De braderie maakt er een dag later als eerste gebruik van. 

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom