Volledig scherm
De hoofdingang van de Gertrudiskerk gaat open voor bezoekers. © Jan van de Kasteele

Hoofdingang Gertrudiskerk gaat weer open

BERGEN OP ZOOM - De hoofdingang van de Gertrudiskerk aan de Grote Markt in Bergen op Zoom gaat open. Nu is deze entree dicht. Alleen op bijzondere momenten is ze dicht. Omdat het gaat tochten in de kerk als er mensen via deze kant naar binnen komen. De gemeente gaat dat probleem tackelen. Er komt een zogeheten tochtportaal of tochtsluis.

 ,,Het is vreemd dat als je op de Grote Markt staat, je niet via deze ingang de kerk binnenkunt'', zegt wethouder Ad Coppens. Bezoekers zijn nu aangewezen op de ingang in de Kerkstraat, aan de zijkant van de kerk. En op sommige momenten is ook nog de ingang via de Zuivelstraat open. 

Toeristisch gezien niet goed, zegt Coppens. ,,Mensen moeten nu omlopen, daar word je niet vrolijk van.'' En daarom steekt de gemeente 110.000 euro in een tochtsluis. Die moet er volgend jaar zijn. ,,We willen dat de kerk meer bezoekers trekt.'' 

Over de maatregel is overleg geweest met de stadsgidsen die in de zomermaanden kerk en kerktoren openstellen voor publiek. En met de Lievevrouweparochie, de belangrijkste gebruiker van het monument.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom